Po cykloně Idai vzniklo v Mosambiku obří jezero. Zemřelo přes pět set lidí, v zasažené oblasti se šíří cholera

Světový potravinový fond vyslal do Mosambiku potravinovou pomoc (zdroj: ČT24)

Více než 550 mrtvých za sebou nechala cyklona Idai v Mosambiku a Zimbabwe. Bilance obětí živlů, které oblast zasáhly minulý týden, pravděpodobně ještě poroste. Záchranáři mezitím ještě zesílili úsilí o záchranu tisícovek lidí, kterým větrná smršť a velká voda vzaly domovy a kteří často čekají na pomoc v korunách stromů a na střechách. Světový potravinový fond vyslal do Mosambiku potravinovou pomoc. Zasažené město Beira hlásí případy cholery i malárie.

Centrální Mosambik zasáhly po tropické cykloně Idai silné záplavy, které vyhnaly tisíce lidí z domovů. Ti tak podle úřadů mnohdy uvázli na střechách domů a na stromech, kde čekají na záchranu. Nejhůře zasažené je okolí města Beira, kde kvůli vytrvalému dešti i  nadále stoupají hladiny řek. 

„Pořád prší, záplavy se zhoršují. Řeky vylité z břehů vytvořily ve vnitrozemí ostrovní oblast,“ řekl mluvčí Světového potravinového programu OSN (WFP) Gerald Bourke. Satelitní snímky Evropské kosmické agentury (ESA) ukázaly, že nedaleko města Beira vzniklo obrovské „jezero“ dlouhé 125 kilometrů a široké 25 kilometrů. Voda tam dosahuje hloubky jedenácti metrů, uvedla agentura DPA s odvoláním na WFP.

Obavy z epidemií

V oblasti města Beira se vyskytly první případy nákazy cholerou; stoupá také počet lidí nakažených malárií, informovala agentura Reuters s odvoláním na Mezinárodní federaci
Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

„Mezi humanitárními skupinami rostou obavy z propuknutí epidemie,“ uvedla federace v prohlášení. „Už nyní se objevily případy cholery ve městě Beira a u lidí v oblastech zasažených povodněmi stoupá počet případů nákazy malárií.“ Neléčená cholera může člověka zabít během několika hodin.

Do nejhůře postižených oblastí země teď míří i humanitární pomoc Světového potravinového programu. „Světový potravinový program pokračuje v distribuci potravin ve městě Beira, ale také v izolovaných oblastech mimo něj. Nasadili jsme vrtulníky a nákladní letadlo. Na kamionech, které jedou do Mosambiku, máme asi 1700 tun potravin,“ uvedla Margot Vanderveldenová ze Světového potravinového programu.  

Na humanitární pomoc Světový potravinový program vyčlenil 20 tisíc lidí. Distribuci potravin ale komplikuje zničená infrastruktura a malý počet vrtulníků. 

Na záchranu v zatopených oblastech stále čeká zhruba patnáct tisíc lidí, mnozí z nich jsou velmi nemocní, uvedl mosambický ministr životního prostředí Celson Correia. Mosambický prezident Felipe Nyusi uvedl, že v ohrožení je přes sto tisíc lidí. Tamní vláda vyhlásila stav nouze a v zemi začal ve středu třídenní státní smutek.

Kvůli nedostatku jídla v Beiře ve čtvrtek protestovaly stovky lidí. Stěžovaly si také na to, že k nim ještě nedorazila pomoc. Protesty se navíc ještě zintenzivnily po zásahu policie.

V Zimbabwe potřebuje potravinovou pomoc zhruba dvě stě tisíc lidí

V sousedním Zimbabwe se pohřešují stovky lidí. V nejhůře zasažené východní části země narychlo pohřbívají mrtvé, protože cyklona přerušila dodávky elektřiny a márnice nefungují.

Přibližně dvě stě tisíc lidí bude v zimbabwské oblasti Chimanimani potřebovat potravinovou pomoc, oznámil mluvčí Světového potravinového programu OSN (WFP) Herve Verhoosel. 

Jihovýchod Afriky zasáhla cyklona Idai (zdroj: ČT24)

Ve třetí zasažené zemi Malawi podle OSN vyhnal živel z domovů přes osmdesát tisíc lidí.  

OSN: Přírodní katastrofa postihla víc než milion a půl lidí

Do tří zasažených zemí začala proudit mezinárodní pomoc, kterou zpočátku blokovaly uzavírky letišť. Zahraniční vlády slibují stále větší objem pomoci. Evropská unie uvolnila 3,9 milionu eur (100 milionů korun), Velká Británie slíbila až šest milionů liber (téměř 179 milionů korun). Tanzanská armáda do postižených oblastí dopravila letecky 238 tun potravinové a lékařské pomoci.

Tropická cyklona Idai je jednou z nejničivějších přírodních katastrof v nedávné historii regionu. Podle OSN postihla víc než milion a půl lidí.