TÉMA

Malawi

Bouře Freddy má v Malawi přes šest set obětí, situace v zemi je podle ministra „stále zoufalá“

Počet obětí bouře Freddy v Malawi přesáhl šest set a mnoho vysídlených lidí stále žije v provizorním ubytování. V rozhovoru s televizí BBC to uvedl ministr informací této africké země, kterou se živel prohnal před dvěma týdny.
29. 3. 2023|

Bouře Freddy má v Malawi na dvě stě obětí, jednalo se nejspíš o nejdéle trvající cyklon

Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil sedmnáct úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 19:51|

Při záplavách na východě Jihoafrické republiky zahynulo přes čtyři sta lidí

Při ničivých záplavách, které tento týden na východě Jihoafrické republiky způsobil silný déšť, zahynulo 443 lidí. Aktualizovanou bilanci v neděli zveřejnilo vedení provincie KwaZulu-Natal, informovaly zahraniční agentury. Dalších třiašedesát lidí se pohřešuje.
17. 4. 2022Aktualizováno18. 4. 2022, 00:17|

Pandemie ve světě: V EU už naočkovali polovinu obyvatel. Izrael zpřísňuje pravidla vstupu

V Evropské unii už má kompletní očkování více než polovina obyvatel. Největší procento má Malta. Ve Spojených státech dostalo aspoň jednu dávku už sedmdesát procent dospělých. Izrael mezitím znovu přitvrzuje v pravidlech cestování do země. Cestující z Česka, Německa, Francie, USA a dalších zemí tam budou od šestého srpna muset do karantény.
3. 8. 2021|

Africké poprvé. Soud v Malawi zrušil volby kvůli podvodům, opakované vyhrála opozice

Vítězem opakovaných prezidentských voleb v Malawi se stal opoziční kandidát Lazarus Chakwera, který v předchozím hlasování skončil druhý. V sobotu večer to oznámila malawská volební komise. Podle agentury AP je to poprvé, co byla v Africe poražena dosavadní hlava státu poté, co původní hlasování zrušil soud kvůli podezřením z volebních podvodů. Pětašedesátiletý Chakwera už složil přísahu, zvolen byl na pětileté období.
28. 6. 2020|

Povodeň ohrožuje tři čtvrtě milionu Mosambičanů. Bojí se cholery i hladu

Počet obětí ničivého cyklonu Kenneth, který minulý týden zasáhl Mosambik, stoupl na 38, napsala agentura Reuters. Bouře také vyvolala nebývale rozsáhlou povodeň, která ohrožuje na tři čtvrtě milionu lidí. Jihoafrická země se stále vzpamatovává z mohutného cyklonu Idai, který postihl v březnu především její jižní část.
29. 4. 2019|

Svatý grál léčby malárie je tady. V Malawi se proti ní začalo očkovat

V Malawi zdravotníci tento týden po letech příprav začali s rozsáhlým testováním vůbec první očkovací látky proti malárii. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace (WHO). V první fázi budou očkovány malé děti v Malawi, Ghaně a Keni a do roku 2022 by jich mělo vakcinací projít kolem 360 tisíc.
24. 4. 2019|

Cholera, tyfus, malárie. V Mosambiku hrozí po ničivé cykloně nemoci i další záplavy

Cyklona Idai, která před dvěma týdny zasáhla Mosambik, Zimbabwe a Malawi, postihla jen v Mosambiku 1,85 milionu lidí. Z toho asi polovina jsou děti, které přišly o rodiče či o střechu nad hlavou. Uvedl to v úterý Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Katastrofa si ve třech afrických zemích vyžádala na 760 obětí, stovky dalších lidí se pohřešují. Úřady varovaly před šířením nemocí i dalšími záplavami kvůli naplněným přehradám.
26. 3. 2019|
Počasí

Počet obětí cyklony Idai se blíží 800. V Mosambiku čekají na pomoc lidé i v korunách stromů

Ničivá cyklona Idai má v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi už přes 760 obětí. Mosambik požádal mezinárodní společenství o pomoc. Podle úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) tam byly zničeny tisíce domů, stovky škol a desítky zdravotních středisek. Voda také smetla na 400 tisíc hektarů úrody na polích, která byla těsně před sklizní. Armády Jihoafrické republiky a Indie už vyslaly letadla a vrtulníky pátrající po přeživších.
24. 3. 2019|

Po cykloně Idai vzniklo v Mosambiku obří jezero. Zemřelo přes pět set lidí, v zasažené oblasti se šíří cholera

Více než 550 mrtvých za sebou nechala cyklona Idai v Mosambiku a Zimbabwe. Bilance obětí živlů, které oblast zasáhly minulý týden, pravděpodobně ještě poroste. Záchranáři mezitím ještě zesílili úsilí o záchranu tisícovek lidí, kterým větrná smršť a velká voda vzaly domovy a kteří často čekají na pomoc v korunách stromů a na střechách. Světový potravinový fond vyslal do Mosambiku potravinovou pomoc. Zasažené město Beira hlásí případy cholery i malárie.
21. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 17:47|

Jihovýchod Afriky zasáhl prudký déšť. Mosambik a Malawi hlásí po záplavách 122 mrtvých

Nejméně 122 lidí zemřelo v důsledku prudkých dešťů a následných záplav, které sužují státy Mosambik a Malawi ležící na jihovýchodě Afriky. O střechu nad hlavou přišlo přes 220 tisíc lidí, uvedly místní úřady a OSN. Koncem týdne má oblast navíc zasáhnout bouře Idai.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 14:37|