Peking vyměnil ministra zahraničí. Wanga I vystřídá velvyslanec v USA

Čína jmenovala nového ministra zahraničí. Stal se jím nynější velvyslanec v USA Čchin Kang, jenž nahradí dosavadního šéfa diplomacie Wanga I. Podle čínského státního rozhlasu se o změně na postu ministra zahraničí rozhodlo na zasedání stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců. Wang I pravděpodobně převezme nejvyšší zahraničněpolitickou funkci komunistické strany, napsal zpravodajský server Bloomberg.

Čchin, který byl do USA vyslán v červenci 2021, se pohyboval na tenké hranici mezi hájením zájmů Pekingu a projevováním mírnější stránky čínské diplomacie. Jeho jmenování do čela diplomacie může podle některých komentářů znamenat návrat ke zdrženlivější diplomacii s ohledem na sílící odpor vůči konfrontačnímu stylu zahraniční politiky.

Jmenování šestapadesátiletého Čchin Kanga přichází v době, kdy se čínský prezident Si Ťin-pching snaží napravit narušené vztahy se Spojenými státy a jejich spojenci. Během summitu G20 na indonéském ostrově Bali se čínský státník poprvé osobně setkal s americkým prezidentem Joe Bidenem a sešel se také s vedoucími představiteli amerických spojenců v Pacifiku včetně Japonska a Austrálie.

Během deseti let vlády Si Ťin-pchinga přispěla asertivnější zahraniční politika Pekingu k propadu veřejné podpory vůči Číně napříč rozvinutým světem; například ve Spojených státech v roce 2021 stoupl počet lidí s nepříznivým pohledem na Čínu na 82 procent.