Peking je ochotný hledat cestu, jak vycházet s Washingtonem, uvedl čínský prezident

Čína je ochotna spolupracovat se Spojenými státy na hledání způsobů, jak spolu v nové éře vycházet a vzájemně si prospívat. Podle čínské státní televize CCTV to uvedl čínský prezident Si Ťin-pching. Čína a Spojené státy by podle čínského prezidenta měly jakožto velmoci prohloubit komunikaci a spolupráci, aby pomohly zajistit stabilitu ve světě.

Si zaslal tuto poznámku jako blahopřání na galavečer Národního výboru pro vztahy mezi USA a Čínou (NCUSCR), který se konal ve středu v New Yorku. NCUSCR je nezisková a vzdělávací organizace založená v roce 1966 s cílem posílit dialog a přispět ke spolupráci mezi Čínou a USA.

Také americký prezident Joe Biden se ve středu vyjádřil ke vztahům s Pekingem. Podle agentury Reuters při setkání se svými vojenskými poradci prohlásil, že Spojené státy neusilují o konflikt s Čínou a že to čínský prezident Si ví.

Peking a Washington se dostaly do sporu kvůli čínské politice vůči Tchaj-wanu, vztahům Číny s Ruskem a v poslední době také kvůli snahám USA zabránit svým společnostem se specializací na polovodiče prodávat technologie čínským firmám.

Si Ťin-pching si na nedávném 20. sjezdu komunistické strany zajistil znovuzvolení i na třetí funkční období, což je bezprecedentní. V čele Komunistické strany Číny stojí od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013.