Pákistánský expremiér Chán neporušil protiteroristický zákon, soud nařídil zrušit obvinění

Pákistánský soud v pondělí nařídil zrušit obvinění z terorismu, kterému čelil bývalý premiér Imran Chán. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Chánova obhájce.

Obvinění z terorismu se vztahovalo k srpnovému projevu, v němž expremiér vyhrožoval policistům a soudkyni a tvrdil, že jeho blízký spolupracovník byl po zatčení mučen. Za to mu hrozilo několikaleté vězení. Bývalý premiér vinu popírá a tvrdí, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu.

Podle Chánova právníka soud v pondělí uvedl, že expremiér neporušil protiteroristický zákon. „Imran Chán bude nyní souzen před běžným soudem,“ dodal právník.

Bývalý hvězdný hráč kriketu Chán byl zvolen v roce 2018 na základě programu kritizujícího korupci mezi politickou elitou. O premiérský úřad přišel po třech letech stagnace ekonomiky, vysoké inflace a oslabení místní měny, když mu parlament v dubnu vyslovil nedůvěru. Od té doby pořádá demonstrace, na něž chodí velké množství lidí.

Organizováním demonstrací chce Chán přinutit vládu, aby vypsala předčasné volby. Ty řádné se mají konat příští rok v listopadu. Vláda vedená nyní Šahbázem Šarífem Chánovy výzvy k předčasným volbám odmítá.