Pákistán oznámil, že dosáhl příměří s tamní odnoží Talibanu

Pákistánská vláda dosáhla dohody o „úplném příměří“ s bojovníky islamistického hnutí Taliban působícími v zemi. Podle agentury Reuters to oznámil pákistánský ministr pro informace Favad Čaudhrí. Klid zbraní podle mluvčího pákistánské odnože Talibanu potrvá měsíc a mohl by poskytnout prostor pro dojednání ucelenější mírového dohody, která by mohla pomoci ukončit roky krvavých násilností.

Čaudhrí upřesnil, že jednání pomohl zprostředkovat Afghánistán, kde se Taliban v srpnu překvapivě rychle opět dostal k moci po odchodu amerických a spojeneckých vojsk. Pákistánský Taliban není ale s tím afghánským přímo spojen. „Příměří se bude prodlužovat s tím, jak bude postupovat pokrok při vyjednávání,“ uvedl Čaudhrí.

Mluvčí pákistánské odnože Talibanu sdělil, že příměří bude platit od úterý do 9. prosince a že může být prodlouženo, pokud se na tom obě strany shodnou. Pro usnadnění vyjednávání byly vytvořeny speciální výbory.

Pákistánský Taliban je zastřešující organizace několika sunnitských ozbrojených uskupení s vazbami na al-Káidu. Při jeho útocích přišly za poslední dvě desetiletí o život desetitisíce Pákistánců. Na Západě si vysloužil velkou pozornost jeho útok na Malalu Júsufzaiovou, která získala Nobelovu cenu za mír díky svému boji za právo dívek na vzdělání. V roce 2012 ji členové hnutí zranili střelou do hlavy, když se vracela ze školy.

Při jeho útoku z prosince 2014 ve městě Péšávar na školu, navštěvovanou množstvím dětí pákistánských vojáků, zahynulo zhruba sto padesát lidí, převážně dětí.

Reuters: Organizaci asi povzbudil úspěch Talibanu v Afghánistánu

Cílem organizace je svrhnout vládu a řídit zemi v souladu s přísnou verzí islámského práva.  Uskupení bylo oslabeno ofenzivou pákistánské armády, která ho vytlačila z jeho bašty na kmenových územích u pákistánsko-afghánské hranice.

Nicméně se odhaduje, že v organizaci působí asi čtyři až pět tisíc bojovníků, z nichž mnozí jsou usazeni v sousedním Afghánistánu. Skutečnost, že tam se Taliban opět dostal k moci, patrně pákistánskou odnož povzbudilo, napsal Reuters.