„Opusť Ukrajinu, kaj se a dožij tam, kde rozhodne soud,“ vzkazuje Putinovi Stefančuk

Rozhovor s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem (zdroj: ČT24)

Předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk ve velkém rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že Rusko nestačí porazit pouze na bojišti, ale zásadní je tamní režim potrestat i u mezinárodních soudů. Ukrajina podle něj za evropské hodnoty platí „tím nejcennějším“ – životy mužů a žen bojujících na frontě. S Ruskem se podle Stefančuka dá jednat jen o jeho kapitulaci a platbě válečných reparací.

„Ukrajina už osm měsíců čelí teroristickým útokům ze strany Ruské federace, která dnes díkybohu nemá úspěchy na frontové linii, ale změnila svůj postup. Začala teroristickou válku s ukrajinskými civilisty. Dnes bombarduje Kyjev, bombarduje ukrajinská města jak na západě, tak na východě, severu i jihu. Není to pro ně žádný rozdíl,“ řekl šéf ukrajinských poslanců na úvod rozhovoru, který byl kvůli vyhlášenému leteckému poplachu natáčený v krytu.

Obránci teď podle Stefančuka nejvíc potřebují zajistit protivzdušnou a protiraketovou obranu a také co nejvíc moderních zbraní, které by bylo možné nasadit na frontě. To je podle něj cesta, jak válku ukončit a vyhrát.

Vítězství se přitom podle něj skládá ze tří hlavních částí, nejde jen o triumf na bojišti. „Jde o další dvě důležité věci. Rusko by mělo být (mezinárodními soudy) spravedlivě odsouzeno a potrestáno za to, co provedlo. Bude to příklad pro každého dalšího, kdo by jen pomyslel na jaderný terorismus a na genocidu civilistů z jiné země. A třetí část je rekonstrukce Ukrajiny. Měli bychom ukázat příběh úspěchu. Ukázat, že Ukrajina je sjednocená nejen uvnitř, ale že kolem sebe sjednocuje i jiné národy země,“ vyjmenoval Stefančuk.

Tvrdá slova vůči Putinovi

Zdůraznil, že obránci umírající v bojích nechrání pouze Ukrajinu, protože „všichni víme“, že kdyby ruský vůdce Vladimir Putin uspěl, pokračoval by z Ukrajiny dál a „už by ho nikdo nedokázal zastavit“. Pro Putina má přitom šéf ukrajinských poslanců jasný vzkaz. „Opusť Ukrajinu, kaj se a dožij tam, kde rozhodne Mezinárodní trestní soud,“ nebere si Stefančuk servítky.

Jednat s ruskými špičkami o míru přitom podle něj nelze. „Je s nimi možné jednat pouze o tom, na jakých zásadách budou kapitulovat a kdy zaplatí reparace Ukrajině. Je to země, která nedodržuje své dohody, které ve světě nikdo nevěří a která provádí genocidu mé země a mého národa. Nevidím nic, o čem bych s ruskou stranou mluvil,“ vzkazuje Stefančuk do Moskvy.

V interview pro ČT hovořil také o tom, že dokud Rusové nezačali útočit na energetickou infrastrukturu, byla Ukrajina stoprocentně připravena na nadcházející zimu. „Potom, co Rusko začalo vyvíjet tlak a provedlo loutkové změny v Záporožské jaderné elektrárně, co spustilo útoky na naši energetickou infrastrukturu, prezident (Zelenskyj) svolal poradu. Teď máme nové plány, vize a dohody s našimi partnery. Ale zima nebude snadná, chtěl bych, aby to všichni chápali, musíme se na to připravit,“ domnívá se Stefančuk.