Ruské střely ničily domy v Kyjevě i na jihu. Ukrajinské drony zřejmě zasáhly elektrárnu v Novočerkassku

Rusko v noci na pondělí zaútočilo na jihoukrajinskou Mykolajivskou a Oděskou oblast bezpilotními letouny, informoval portál Ukrajinska pravda s odvoláním na jižní velitelství ukrajinské armády. Úlomky sestřelených dronů poškodily obytný dům v Mykolajivu, který následně vzplál. Zranění na místě zřejmě utrpělo jedenáct lidí. Rozsáhlé škody na budově způsobila i raketa vypálená na Kyjev. V Oděské oblasti pak ruské drony poničily dvě elektrické stanice. Naopak zásah ukrajinských dronů údajně vyřadil z provozu dva bloky elektrárny v ruském Novočerkassku a způsobil požár.

Ukrajinská armáda uvedla, že před dronovým útokem Rusové ze stroje taktického letectva nad Černým mořem vystřelili protiradiolokační střelu typu vzduch-země Ch-31P s cílem zaměstnat ukrajinskou protivzdušnou obranu. O případných škodách, které raketa mohla způsobit, nejsou informace. Následně ruská armáda z oblasti Černého moře vypustila v několika vlnách útočné bezpilotní letouny.

V Mykolajivské oblasti zaútočily na objekt energetické infrastruktury, který začal hořet. V Mykolajivu pak úlomky sestřeleného dronu zasáhly dvoupodlažní obytný dům, kde rovněž vypukl požár. Jedenáct lidí utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici.

Podle telegramového kanálu RBK Ukrajina energetici museli po útocích na dvě elektrické stanice v Oděse a jinde v této oblasti omezit dodávky elektřiny, opatření se týká průmyslových podniků. V Oděse je narušený provoz městské hromadné dopravy, nevyjely tramvaje a trolejbusy. Elektrárenská společnost Ukrenerho uvedla, že „situace je náročná“.

Mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalija Humeňuková informovala, že nad Mykolajivskou a Oděskou oblastí protivzdušná obrana zničila osm ruských dronů.

Útok na Kyjev

Rusko v pondělí dopoledne útočilo také na ukrajinskou metropoli. Protivzdušná obrana sestřelila nad Kyjevem dvě balistické rakety, jejichž trosky se zřítily v několika čtvrtích. Výrazně poškodily například obytný dům v Pečerské čtvrti v centru města, poškozených budov je několik, vyrazily tam záchranné týmy. Zasažena byla také akademie výtvarného a užitého umění a designu, kde jsou poničené učebny, kongresový sál nebo výstavní prostory, píše server Ukrajinska pravda.

„Údajným cílem útoku bylo místo, kde se nacházelo velení ukrajinské civilní rozvědky Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU),“ přiblížila zahraniční zpravodajka ČT Darja Stomatová. Podle současných informací bylo při útocích na hlavní město zraněno nejméně devět lidí. Záchranáři třem zraněným poskytli pomoc na místě, další dva museli odvézt do nemocnice, uvedl na svém telegramovém kanálu starosta Kyjeva Vitalij Klyčko.

Podle americké velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinkové Rusko útočilo hypersonickými raketami a byly slyšet hlasité výbuchy. „Během posledních pěti dnů Rusko na suverénní zemi zaútočilo stovkami raket a dronů,“ napsala na sociální síti X. „Nemůžeme si dovolit ztrácet čas,“ dodala. Balík americké pomoci Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi, už několik měsíců vázne v Kongresu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojence k posílení protivzdušné obrany. „Znamená to bezpečnost našich měst a záchranu lidských životů. Všichni na světě, kdo si váží života a chrání ho, musí tento teror zastavit,“ vyzval na Telegramu.

Výbuchy se ozvaly také v Bilé Cerkvi v Kyjevské oblasti, napsal telegramový kanál RBK Ukrajina. Na Kyjev Rusové zaútočili také v noci na neděli. V posledních dnech výrazně zvyšují intenzitu úderů proti Ukrajině, zasáhli zejména energetickou infrastrukturu.

Zpravodajka Stomatová hovořila o úderu na Kyjev (zdroj: ČT24)

Drony zřejmě zasáhly i ruskou elektrárnu

I Ukrajinci v noci na pondělí údajně útočili na strategickou infrastrukturu. Jimi vyslané drony způsobily požár v elektrárně v Novočerkassku na jihozápadě Ruska, informuje ruskojazyčný server BBC s odvoláním na ruské telegramové kanály. Podle agentury Reuters byl požár uhašen, ale dva bloky elektrárny musely být odstaveny.

Jeden z telegramových kanálů informoval o výbuších u tepelné elektrárny a také o přeletu zhruba dvaceti dronů nedaleko Rostova na Donu. Kanál Baza, který má kontakty na ruské bezpečnostní složky, uvedl, že k požáru vedl útok dronů.

Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev na Telegramu požár v elektrárně potvrdil, ale nenapsal, co k němu vedlo. Sdělil, že se ho rychle podařilo uhasit, dva bloky zařízení jsou však mimo provoz, což vedlo k dočasnému výpadku dodávek elektřiny. Nikdo podle Golubeva nebyl zraněn.

Ruské ministerstvo obrany později doplnilo, že protivzdušná obrana nad regionem sousedícím s Ukrajinou sestřelila jedenáct bezpilotních letounů.

Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) v pondělí oznámila, že při nedělním útoku na velkou ruskou výsadkovou loď Jamal v Sevastopolu vznikly rozsáhlé škody. O zásahu Jamalu a Azovu, druhého výsadkového plavidla, ukrajinské ozbrojené síly informovaly v neděli ráno.

Vojenská rozvědka uvedla, že zasaženy byly objekty ruské černomořské flotily na Krymu. „Konkrétně se cílem útoku stala loděnice černomořské flotily v Sevastopolu, kde byla zasažena velká výsadková loď nepřítele Jamal,“ cituje Ukrajinska pravda z prohlášení HUR. Na Jamalu vznikly „kritické“ škody, poškozena byla paluba lodi a ta se převalila na pravý bok. Zaměstnanci loděnice odčerpávají z lodě vodu. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.