Oběťmi letecké havárie v rakouských Alpách jsou zřejmě Češi, oznámila tamní policie

Oběťmi sobotního leteckého neštěstí v Rakousku jsou s největší pravděpodobností Češi, sdělila hornorakouská policie. Totožnost dvou můžu a dvou žen nyní ověřuje ve spolupráci s českými úřady. Státní zastupitelství ve Welsu nařídilo pitvu. V době nehody v oblasti silně foukalo a viditelnost snižovalo sněžení. Vyšetřovatelé proto pracují s variantou, že pilot mohl nad letadlem ztratit kontrolu.

Jednomotorový stroj typu Rockwell Commander 112B podle serveru Aviation Safety Network startoval v Příbrami, mířil na chorvatskou Istrii a měl německou registraci. 

Podle bulvárního listu Kronen Zeitung našli záchranáři trosky letadla kolem sobotních 13:30 nedaleko horské chaty na hoře Kasberg v hustě zasněžené oblasti. Web mimo jiné napsal, že krátce před zřícením letadlo v oblasti kličkovalo.

Podle hornorakouské policie se příslušné úřady v pondělí pokusí dostat trosky z hory Kasberg, která se nachází jihozápadně od Lince.

Nevhodná trasa

Letecký expert Christian Klopf pro list Oberösterreichische Nachrichten uvedl, že podle něj byl typ letadla „nevhodný, aby v těchto povětrnostních podmínkách přelétal Alpy“.

„Tento stroj je jen částečně vhodný pro let bez přístrojů, pilot tak nemůže letět nad mraky a musel letět jen podle toho, co viděl,“ řekl Klopf a dodal, že to za daného počasí bylo „extrémně obtížné“. „Sněžilo, foukal silný vítr a byly turbulence,“ dodal odborník, podle kterého je při tomto počasí vhodnější letět přes Rakousko na jih o něco východnější trasou.

Podle Klopfa je možné, že pilot vletěl do jiného horského údolí, než původně chtěl, kvůli špatné viditelnosti už se ale nedokázal otočit.

Trasa zříceného letounu
Zdroj: ČT24

Příčina tragédie zůstává nejasná

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake konstatoval, že česká ambasáda ve Vídni je v kontaktu se Zemským kriminálním úřadem, který vede vyšetřování. „Bližší informace zatím nemáme k dispozici,“ dodal.

Manažerka příbramského letiště Klára Lieblová nechtěla havárii komentovat. „Mohu pouze potvrdit, že plně kooperujeme s Policií ČR, s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, a především s rakouským vyšetřovatelem,“ uvedla.

„Vyšetřování převzal Státní kriminální úřad. Na místo byl přizván soudní znalec, který společně s Komisí pro letecké nehody a vyšetřovateli Státního úřadu pro vyšetřování trestných činů v nejbližších dnech prozkoumá trosky letadla, aby zjistil další stopy po příčině havárie,“ sdělila hornorakouská policie v tiskovém prohlášení.

Český Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) v sobotu uvedl, že obvykle dostává informace o pádech letadel z Česka v zahraničí se zpožděním jednoho až dvou dní a následně se podílí na vyšetřování podle toho, jaké požadavky má zahraniční oznamující organizace.