Nizozemské volby jsou varováním, EU potřebuje azylovou reformu, míní bavorský premiér

Migrační situace v Německu zůstává napjatá, Německo a celá Evropská unie nutně potřebují azylovou reformu, prohlásil bavorský premiér Markus Söder, podle kterého je středeční vítězství antiimigračního politika Geerta Wilderse a jeho Strany pro svobodu (PVV) v nizozemských volbách varování.

„To, co se stalo v Nizozemsku, je pro Evropu varováním. Nelze pokračovat tak jako dosud, potřebujeme zásadní obrat v migraci,“ řekl Söder. V Německu vzrostla popularita proti imigraci vystupující Alternativy pro Německo (AfD), která je podle průzkumů po konzervativní unii CDU/CSU druhou nejsilnější stranou. „Lidé v Evropě chtějí otevřené vnitřní hranice, zároveň ale chtějí bezpečné vnější hranice,“ doplnil.

Söder, který ve čtvrtek společně s bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem navštívil v Ingolstadtu zemský azylový úřad, zdůraznil, že Německo je na pokraji přetížení. „Situace je stále extrémně napjatá,“ řekl.

Podle Södera je nezbytné stanovit integrační hranici, kolik migrantů ročně je Německo schopné začlenit, aby nevznikaly nebezpečné paralelní společnosti. Bavorský premiér by rád vyvolal i debatu o úpravě ústavního práva na azyl. O takové možnosti již hovořil také saský premiér Michael Kretschmer.

Sociální podporu je prý třeba snížit na evropské minimum

„Potřebujeme také stop signály, které zmírní proud migrantů,“ řekl. Jako příklad zmínil nejen větší možnost vracení migrantů od hranic, ale také omezení sociálních dávek. „Sociální podporu je potřeba snížit na evropské minimum,“ řekl. Bavorsko se proto rozhodlo nahradit hotovostní dávky žadatelům o azyl předplacenými kartami. Systém chce spustit na jaře 2024.

„S předplacenými kartami nechce Bavorsko postupovat samo, spolupracujeme i s dalšími spolkovými zeměmi, které o tom uvažují,“ řekl Söder.

V Německu letos do konce září požádalo o azyl přes 250 tisíc lidí, což je více než za celý loňský rok. Očekává se, že do konce roku počet azylových žádostí dosáhne 300 tisíc. Bavorsko předpokládá, že počet azylových žádostí v tomto regionu letos přesáhne 50 tisíc. Bavorské ubytovací kapacity jsou již nyní podle Söderovy vlády naplněny z více než 96 procent.