Nezisková organizace instaluje „nezničitelná“ okna napříč Ukrajinou

Horizont ČT24: Okna z polyetylenu pomáhají Ukrajincům (zdroj: ČT24)

Za osmadvacet měsíců ruské agrese zničily boje a ostřelování podle odhadů Kyjevské ekonomické školy na 220 tisíc soukromých domů. Rekonstrukce vyžadují čas i peníze, a to v nelehké době, kdy je konec války stále v nedohlednu. S pomocí přispěchaly neziskové organizace. Insulate Ukraine nabízí Ukrajincům například okna z polyetylenu, která jsou odolná vůči tlakovým vlnám a zároveň dobře izolující pro doby tuhé ukrajinské zimy.

„Okna jsou navržena tak, aby vydržela tlakovou vlnu – prakticky je nelze zničit. Nemohou způsobit sekundární poranění skleněnými střepy nebo fragmenty,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT vedoucí neziskové organizace pro okolí Lymanu Stanislav Stupak.

Sklo je v době bojů na Ukrajině nedostatkovým zbožím. Šestadvacetiletý Harry Blakiston Houston ze Severního Irska vyvíjel šest měsíců levnou a odolnou náhradu. Navrhl ji navíc z polyetylenu a trubek z PVC – tedy z materiálů, které jsou na Ukrajině běžně dostupné. Okna pevně přiléhají k rámům, a to může být v zimě rozhodující. „Nemůžete žít v bytě, kde je minus pět stupňů. Fronta je závislá na civilních oblastech kvůli poště, lékařům, obchodům. Je opravdu důležité, aby města fungovala,“ zdůraznil Blakiston Houston, zakladatel Insulate Ukraine.

Jeho nezisková organizace pomáhá i z toho důvodu, že Ukrajinu čeká opravdu krutá zima. Ruská armáda zemi během jara připravila zhruba o polovinu kapacity výroby elektřiny. Opravit vše okupovaná země nestihne a ukrajinská vláda se obrací na spojence – včetně Česka.

Nejhorší situace může nastat v Charkově. Právě tam Rusové zničili podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala všechny teplárny.