Neúspěšný útočník z francouzského rychlovlaku dostal doživotí

Soud v Paříži uložil trest doživotního vězení muslimskému radikálovi Ajjúbu Chazzanímu, který v srpnu 2015 zaútočil střelnými zbraněmi na cestující v rychlovlaku Thalys na lince z Amsterdamu přes Brusel do Paříže. Atentátníka přemohli tři Američané.

Chazzaní čelil obžalobě z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z teroristického spolčení a z dalších trestných činů.

Při výsleších se k plánování útoku přiznal, tvrdil ale, že nechtěl útočit na civilisty, ale na americké vojáky. Podle vyšetřovatelů ovšem nemohl o přítomnosti vojáků ve vlaku vědět. Chazzaní se také hájil tím, že se na poslední chvíli rozhodl útok nespáchat, konfrontaci s cestujícími ale už nedokázal zabránit.

Nyní 31letý muž zaútočil, když vlak 21. srpna 2015 přejel z Belgie do Francie. Zranil tři lidi. Podle soudu nese vinu za pokus o vraždu se záměrem spáchat teroristický čin. Tři Chazzaního komplicové dostali tresty v rozmezí od sedmi do 27 let.

Hlavního strůjce zabili policisté v Paříži

Chazzaního obhájkyně Sarah Maugerová-Poliaková na obranu teroristy konstatovala, že její klient „mimořádně vyspěl, je naprosto deradikalizovaný a vyjádřil zcela upřímnou lítost“. Nyní podle ní většinu svého času věnuje studiu francouzštiny a přírodních věd.

V době, kdy se podařilo zmařit útok v rychlovlaku Thalys, byla Francie stále v šoku z teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na pařížský obchod s košer potravinami z ledna 2015, které si vyžádaly celkem 17 obětí. V listopadu 2015 zabili teroristé v Paříži a na předměstí Saint-Denis 130 lidí.

Za hlavního strůjce zmařeného útoku v rychlovlaku Thalys i pozdějších útoků u stadionu Stade de France ve východní části Paříže a v klubu Bataclan je považován tentýž muž, Abdelhamin Abaaoud. Zemřel při policejní operaci v Paříži 18. listopadu 2015. Ze Sýrie do Evropy Abaaoud přicestoval spolu s Chazzaním.