Na severu Německa od neděle hoří les, hašení komplikuje munice z války

Hasiči a vojáci na severu Německa dostali pod kontrolu rozsáhlý lesní požár, který už od neděle zuří na území bývalého vojenského výcvikového prostoru poblíž obce Lübtheen. Situace je ale podle místních úřadů nadále vážná, informovala agentura DPA. Část evakuovaných lidí se už bude moci vrátit domů.

Oheň zachvátil les poblíž obce Lübtheen, která leží asi 80 kilometrů jihovýchodně od Hamburku. Podle místních úřadů jde o největší požár v historii spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko. Od neděle oheň strávil asi 1200 hektarů porostu, nyní hoří asi na 700 hektarech.

„Poprvé máme oheň pod kontrolou,“ řekl ve středu zástupce zasaženého okresu Stefan Sternberg. Třem tisícům hasičů, vojáků a členů vládní agentury civilní ochrany se během noci podařilo uhasit část požáru v okolí evakuovaných vesnic. Do dvou ze čtyř z nich se tak budou moci obyvatelé vrátit.

Celkem úřady v uplynulých dnech nařídily kvůli ohni evakuovat 650 lidí. Další noc v nouzových podmínkách bude ještě muset strávit 400 z nich.

Na severu Německa dostali pod kontrolu rozsáhlý lesní požár (zdroj: ČT24)

K tomu, že je rozsáhlý požár pod kontrolou, přispělo kromě usilovné práce hasičů i výrazné ochlazení a slábnoucí vítr. Vojáci podle Sternberga použili pancéřové vozy, aby v lese vytvořili průseky, a zabránili tak dalšímu šíření ohně.

Zásah naopak dál komplikuje fakt, že hoří na území bývalého vojenského cvičiště, a v oblasti se tak stále nachází množství nevybuchlé munice. 

Podle zemského ministra životního prostředí Tilla Backhause jsou v oblasti nejen munice a granáty z vojenských cvičení, ale i z doby druhé světové války. U Lübtheenu mělo totiž za války námořnictvo hlavní muniční sklad, který byl v roce 1945 vyhozen do povětří. Ne všechna munice ale tehdy explodovala.

Příčina vzniku požáru zatím není úplně jasná, dosavadní zjištění odborníků ale výrazně zvýšila pravděpodobnost, že ho někdo založil úmyslně. Jestli už policie přišla na stopu možným podezřelým, zatím zdejší úřady nesdělily.