Na předvolebním mítinku finského ministra zadržela policie muže. Chtěl mě udeřit, tvrdí politik

Finská policie zadržela při předvolebním mítinku muže, který se pokusil napadnout ministra zahraničí Tima Soinia. Politik, který reprezentuje novou konzervativní stranu Modrá reforma, vyvázl bez úhony. Útočník měl na košili logo krajně pravicové protiimigrační skupiny Odinovi vojáci.

Ministr Soini si během mítinku na farmářském trhu ve městě Vantaa nejprve vyslechl výhrůžky, poté se k němu podle policie muž s logem Odinových vojáků pokusil přistoupit. Ministr řekl, že jej chtěl udeřit. Soiniovi strážci ale muže srazili na zem a ministr pokračoval v setkání s voliči.

„Dnes se odehrál hrozivý incident, který si nikdo nepřál ani nepředstavoval,“ uvedl poté Timo Soini na svém blogu. Strážcům poděkoval „za jejich dobře odvedenou práci“. Policie uvedla, že se k ministrovi snažil přiblížit „agresivní a nebezpečný“ muž. Nezazněly ale žádné náznaky, že by byl ozbrojen.

Útok na ministra zahraničí odsoudil na Twitteru finský premiér Juha Sipilä. „Útok proti demokracii je nepřijatelný. Politické násilí by nemělo být akceptováno. Musíme spolupracovat při obraně naší cenné demokracie,“ prohlásil v reakci na incident.

Ministr Soini se v současnosti hlásí ke straně Modrá reforma, v minulosti byl ale členem a zakladatelem euroskeptické národně konzervativní strany Finové (dříve Praví Finové), označované za populistickou. V průzkumech má ale Modrá reforma podporu nanejvýš kolem dvou procent.

Své někdejší pozice ztratili i Finové stejně jako premiérova Strana středu. K volebnímu vítězství mají nakročeno sociální demokraté a jejich hlavním rivalem bude zřejmě konzervativní Strana národní koalice.

Ve Finsku jsou útoky na politiky vzácné, poznamenal server Yle.fi, připomněl však, že v roce 2012 na mítinku v Turku vytáhl jistý muž s osobními problémy nůž na premiéra Jyrkiho Katainena. O tři roky později útočník v Tampere polil tehdejšího ministra financí Alexandra Stubba. Následně mu musel zaplatit čistírnu.