Na Islandu zůstává v nemocnicích zhruba deset lidí z havarovaného autobusu českých turistů

Studio 6: Nehoda českých turistů na Islandu (zdroj: ČT24)

Po páteční nehodě autobusu české cestovní kanceláře stále zůstává zhruba deset lidí v nemocnicích na Islandu, sdělila Mariana Wernerová z ministerstva zahraničí. Při nehodě se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na jednotce intenzivní péče s vážnými zraněnými. Dva zraněné, kteří byli v umělém spánku, už zdravotníci přivedli k vědomí, řekl ředitel CK Adventura Petr Novotný.

Cestovní kancelář podle Novotného monitoruje návrat turistů do Česka. „Kdy a jakým způsobem se budou vracet, je však plně v kompetenci asistenční služby pojišťovny,“ řekl v pondělí. Na svém webu cestovní kancelář uvádí, že spolupracuje s pojišťovnou Uniqa. V neděli se do Česka vrátilo prvních devět turistů.

V autobusu cestovalo celkem dvacet českých turistů s českým průvodcem a řidičem. Zranění byli převezeni do nemocnic v Reykjavíku a Akureyri. Některé přepravil vrtulník. Turisté s lehčími poraněními už byli propuštěni. „Na Islandu zatím zůstává jedenáct lidí plus jeden člen posádky. Někteří tam jsou v roli opatrovníka,“ řekl v pondělí Novotný.

K dispozici policii je také řidič autobusu, který podle Novotného neutrpěl žádné zranění, po domluvě však na Islandu pro účely vyšetřování zůstane dva týdny. „Příčiny nehody jsou předmětem vyšetřování, žádné podrobnosti k tomu nemáme,“ dodal. Již v neděli informoval, že nehoda se stala na pozemní komunikaci na rovném přehledném úseku.

Autobus havaroval na silnici mezi městy Akureyri a Skagaströnd v pátek před 17. hodinou místního času. Podle islandských médií mohl kolizi způsobit rozteklý asfalt, který se rozpustil vlivem vysokých teplot.

CK řeší situaci s islandskou policií a českým konzulátem. „Spolupracujeme již od počátku s velvyslanectvím České republiky v Oslo, pod které Island spadá. Konzulka Zuzana Otčenášková je přítomna v Reykjavíku,“ uvedl Novotný. „Naši diplomati ze zastupitelského úřadu Oslo jsou v kontaktu s cestovní kanceláří i nemocnicí, kde konzulka navštívila zraněné občany,“ potvrdila v neděli Wernerová.