Na Gran Canarii v týdnu zastavili velký lesní požár, ale už zase hoří. Lidé museli opustit i hotel

Na ostrově Gran Canaria vypukl lesní požár – a to jen čtyři dny poté, co se hasičům podařilo zlikvidovat jiný. Při něm plameny strávily na 1500 hektarů porostu. Kvůli novému požáru úřady nařídily evakuace, lidé museli opustit i hotel poblíž vyhlídkového místa Cruz de Tejeda a několik odlehlých usedlostí a domů poblíž obcí Valleseco, Tejeda a Moya.

Třetí největší z Kanárských ostrovů ohrožují již týden plameny. V úterý se sice podařilo zlikvidovat velký lesní požár, ale nyní opět hoří. Místní samospráva oznámila, že nepřístupné je nyní oblíbené vyhlídkové místo Cruz de Tejeda v centrální části ostrova a že evakuován musel být také blízký luxusní hotel.

Hoří opět v téže oblasti, kde se plameny šířily od minulého víkendu. Předchozí požár, který se podařilo uhasit až v úterý, si vyžádal evakuaci více než tisíce obyvatel z obcí Artenara, Tejeda a Gáldar.

Lesní požár na Gran Canarii
Zdroj: ČTK/EFE/Angel Medina G.

Záchranáři již po uhašení prvního požáru varovali, že riziko není zažehnáno. Gran Canarii vládnou vysoké teploty a zároveň vane silný vítr, je to tedy vhodné počasí pro šíření ohně.