Na čtvrt milionu Japonců přiměl k evakuaci tajfun Lan

Téměř devět set letů bylo zrušeno a 240 tisíc lidí bylo vyzváno k evakuaci na bezpečná místa kvůli silné tropické bouři Lan, která v noci na úterý udeřila na japonské pobřeží. Zranění kvůli ní utrpělo dvacet lidí. Do středního a západního Japonska přinesla bouře lijáky a vichr. Na 90 tisíc domácností zůstalo bez dodávek elektřiny.

Tajfun Lan, který při postupu přes Tichý oceán zeslábl na tropickou bouři, zasáhl japonskou pevninu na jihu prefektury Wakajama, asi čtyři sta kilometrů jihozápadně od Tokia. Úřady vydaly varování před záplavami a sesuvy půdy a v jedenácti prefekturách zřídily v bezpečných budovách evakuační centra.

Úřady vydaly varování před záplavami a sesuvy půdy a v 11 prefekturách zřídily v bezpečných budovách evakuační centra. V částech středního Japonska napršelo do 19:00 místního času (12:00 SELČ) 585 milimetrů srážek, což je více, než obvykle naprší za celý srpen.

Silný déšť a vítr o rychlosti dosahující v nárazech 144 kilometrů v hodině si vyžádaly rovněž uzavírku některých silnic a zrušení desítek vlakových spojů. spojů. Přerušen byl rovněž provoz vysokorychlostních vlaků šinkansen mezi Nagojou a Okajamou.

Na 90 tisíc domácností zůstalo bez elektřiny. Postupně jsou dodávky obnovovány, odpoledne místního času ale stále nemělo proud asi 15 tisíc odběratelů, napsala agentura AFP.

Ve městě Nara ve stejnojmenné prefektuře poškodila voda některé domy a obchody.

Bouře zasáhla Japonsko v době oslav buddhistického svátku Obon, kdy se pravidelně vydávají na cestu za svými rodinami tisíce lidí.