Mykolajivskou oblast zbavují min pyrotechnici, potápěči, psi i drony

Události: Odminování Mykolajivské oblasti (zdroj: ČT24)

Vedle obranné války pokračuje Ukrajina v odminovávání rozsáhlých oblastí. Od začátku ruské invaze už místní pyrotechnici vyčistili víc než třicet tisíc kilometrů čtverečních, území velké zhruba jako Belgie. Zbývá ale ještě nejméně sto čtyřicet tisíc kilometrů čtverečních území a vodních ploch, kde je životu nebezpečné se pohybovat. Jak v terénu zjistila zpravodajka ČT na Ukrajině Ilona Zasidkovyčová, nejhorší je situace v Charkovské, Chersonské a také v Mykolajivské oblasti.

Jen v samotné Mykolajivské oblasti pracuje více než devadesát pyrotechnických týmů z různých jednotek. Mezi nimi také kynologové.

Pod hustým porostem se nacházejí miny, nevybuchlé střely a munice. „Toto pole s pyrotechniky prohledávají celkem dva psi. Mají dvacet minut na práci a čtyřicet na odpočinek,“ popisuje na místě Zasidkovyčová.

Neocenitelná psí pomoc

Psi díky dokonalému čichu dokážou na rozdíl od některých přístrojů odhalit i ty nejmenší výbušniny. Dosud se jim podařilo nalézt více než osmdesát kusů. Samotný výcvik trval půl roku. „Teď, když jsme na služební cestě, tak jsme se psem neustále v kontaktu. Nacházíme se spolu i 24 hodin denně,“ vypráví kynolog a pyrotechnik Roman Chomenko.

Ve stejném regionu pyrotechnici odminovávají také vodní nádrže a řeky. Používají k tomu různé typy dronů. „Často tu docházelo k ostřelování a někdy bohužel nacházíme různé typy výbušnin,“ vysvětluje vedoucí oddělení odminování pod vodou Anton Ivčenko.

Vodu prohledávají také potápěči, kteří mají za úkol zničit výbušné předměty na místě, nebo je bezpečně dopravit na pevninu, říká zpravodajka. Dodává, že pyrotechnici pracují ve vodě i několik hodin denně. Jen v Mykolajivské oblasti našli od začátku ruské invaze přes sto padesát kusů výbušniny.

Na Ukrajině je podle odhadů stále zaminováno území o rozloze skoro dvakrát větší než Česko. K jeho vyčištění bude podle současných expertiz potřeba nejméně deset let.