Věřím ve společné vítězství, řekl nový ukrajinský velvyslanec v Česku

Projev ukrajinského velvyslance Vasyla Zvaryče (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě přijal nové velvyslance. Kromě těch ze Španělska či Indie se setkání zúčastnil i nový velvyslanec Ukrajiny v Česku Vasyl Zvaryč, který dosud působil ve stejné funkci v sousedním Polsku. Zvaryč poděkoval Česku, prezidentovi, parlamentu, vládě a národu za podporu Ukrajiny v době ruské agrese.

Zvaryč v projevu po přijetí prezidentem poděkoval Česku za podporu Ukrajiny, která se brání ruské invazi. „Jsem přesvědčen, že společně s vámi v Česku budu mít možnost oslavit naše společné vítězství nad ruským agresorem,“ prohlásil velvyslanec. „Bude to vítězství Ukrajiny a celého svobodného světa nad ruským agresorem. Bude to vítězství dobra nad zlem, vítězství demokracie nad zločinným kremelským režimem,“ dodal.

Vztahy mezi Českem a Ukrajinou podle Zvaryče dosáhly úrovně strategického partnerství, jako velvyslanec Ukrajiny chce ale udělat vše „možné i nemožné, aby byly ještě silnější“.

Těší ho, jak Česko posiluje svoji pozici na mezinárodní scéně v globální politice, co se týče ochrany mezinárodního práva.

Post ukrajinského velvyslance v Česku nebyl obsazený téměř dva roky poté, co se předchozí velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis přesunul na post náměstka ukrajinského ministra zahraničí.

Ve Varšavě Zvaryč působil jakožto velvyslanec od roku 2022, na ambasádě v Polsku ale v různých pozicích pracoval už v minulosti. Zkušenosti má také z velvyslanectví své země ve Spojených státech či v Turecku.

Pavel převzal pověřovací listiny i tří dalších diplomatů s působností v Česku. Novou španělskou velvyslankyní je María Pérezová. Indii zastupuje Ravíš Kumár, který dosud čtyři roky působil jako velvyslanec v Estonsku a ve Finsku. Winnie Chibesakundaová nově vede diplomatickou misi Zambie, stejný post zastává mimo jiné pro Maďarsko. Sídlit bude v Berlíně.

Nový ukrajinský velvyslanec Vasyl Zvaryč u prezidenta Pavla (zdroj: ČT24)