Ukrajinský velvyslanec se přesunul do Prahy z Polska, zkušenost má i z USA

Nový ukrajinský velvyslanec v Praze Vasyl Zvaryč v úterý oficiálně nastupuje na diplomatickou misi v České republice. Zahraniční politice se věnuje již pětadvacet let, z toho jedenáct let strávil na polské ambasádě. Zkušenosti má i z velvyslanectví Spojených států amerických a Turecka. Polský poslanec Pavel Kowal ho označuje jako „zkušeného diplomata“.

Zvaryč působil ve Varšavě jako hlava ambasády od roku 2022 do letošního roku, kdy ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval velvyslancem v Česku. V Polsku na různých pozicích pracoval dohromady jedenáct let. V letech 2007–2010 byl prvním tajemníkem a od prosince 2014 do září 2020 zastupoval vedoucího diplomatické mise.

Zkušenosti má rovněž z velvyslanectví své země v Turecku, kde byl v období 2001 až 2004 třetím velvyslancem, a po roce 2010 strávil ve Spojených státech amerických jeden rok v radě ambasády.

Také zastával na ukrajinském ministerstvu zahraničí pozici ředitele druhého teritoriálního odboru ministerstva zahraničí, byl i zástupcem ředitele odboru informační politiky.

Narodil se 27. ledna 1977 ve městě Stryj ve Lvovské oblasti. Vystudoval mezinárodní vztahy na Lvovské univerzitě Ivana Franka a politice se profesně věnuje již pětadvacet let od roku 1999.

  • 2001–2004 – atašé, třetí tajemník velvyslanectví Ukrajiny v Turecku
  • 2004–2007 – zastával různé funkce na ministerstvu zahraničních věcí Ukrajiny
  • 2007–2010 – první tajemník velvyslanectví Ukrajiny v Polsku
  • 2010–2011 – rada na velvyslanectví Ukrajiny v USA
  • 2012–2014 – zástupce ředitele odboru informační politiky ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny
  • červenec 2014 – prosinec 2014 – zástupce ředitele odboru politiky a komunikace, vedoucí ředitelství politických analýz a plánování ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny
  • prosinec 2014 – září 2020 – zástupce vedoucího mise, ministerský rada na velvyslanectví Ukrajiny v Polsku
  • září 2020 – červen 2022 – ředitel druhého teritoriálního odboru ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny
  • červen 2022 – červen 2024 – velvyslanec Ukrajiny v Polsku
  • 21. června 2024 – jmenován velvyslancem Ukrajiny v České republice

Vztahy s Polskem

Polský zákonodárce Pavel Kowal, který vede parlamentní zahraniční výbor a předsedá Radě pro spolupráci s Ukrajinou, o Zvaryčovi řekl, že „je dobrý a zkušený diplomat, který udělal mnoho pro polsko-ukrajinské vztahy“.

Spolupráce zemí prošla zátěžovým testem při blokacích hraničních přechodů, kdy polští dopravci v loňském roce začali protestovat proti dovozu levnějších produktů. „Je to bolestivá rána do zad Ukrajiny,“ odsoudil situaci tehdy ještě velvyslanec v Polsku Zvaryč. Jeho země se od února 2022 brání otevřené ruské agresi, EU v reakci na to mimo jiné zrušila cla na ukrajinské zemědělské produkty jako formu pomoci.

Letos v únoru polští zemědělci vysypali ukrajinské obilí z vlaku a opět zatarasili přechody. Kyjev vyzval Evropskou komisi k reakci, Zvaryč na síti X označil jednání farmářů za ostudu a hanbu.

V dubnu ovšem pro agenturu Ukrinform vyjádřil naději, že tato událost je již „navždy otočenou stránkou“ v bilaterárních vztazích mezi Ukrajinou a Polskem. V té době již byly odblokovány všechny hraniční kontrolní stanoviště.