Muž zapletený do kauzy Jie Ťien-minga dostal v Číně doživotí za korupci, jiného finančníka poslaly soudy na smrt

Bývalý šéf čínské státní bankovní společnosti China Development Bank Chu Chuaj-pang byl odsouzen k doživotnímu vězení za korupci. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, která se odvolává na sdělení soudu v čínské provincii Che-pej. V úterý stejná agentura informovala, že byl k trestu smrti kvůli úplatkům a bigamii odsouzen někdejší předseda čínské státní společnosti Huarong Asset Management Laj Siao-min.

Chu byl podle dřívějších informací zapleten i do korupční kauzy bývalého šéfa společnosti CEFC China Energy Jie Ťien-minga, který působil jako poradce českého prezidenta Miloše Zemana. CEFC si před časem vybrala Českou republiku za sídlo svých evropských aktivit. Později kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů a její evropské aktivity převzala čínská státní firma CITIC Group.

Čínská prokuratura v roce 2018 uvedla, že Jie Ťien-ming poskytl v roce 2011 jednomu z vysokých představitelů komunistické strany úplatky, které pomohly společnosti CEFC získat podíl ve finančním ústavu Hainan Bank. Transakci podle médií zprostředkoval právě Chu Chuaj-pang.

Chu, který byl zadržen loni v únoru, byl nyní podle Reuters shledán vinným z přijetí úplatků v celkové hodnotě 85,52 milionu jüanů (zhruba 283 milionů korun). Tento týden je přitom už druhým významným činitelem z čínského finančního sektoru, kterého soud potrestal za korupci.

Lao byl odsouzen i za nemanželský vztah

Bývalý šéf investiční společnosti China Huarong Asset Management Laj Siao-min byl v úterý odsouzen k trestu smrti za to, že přijal či požadoval úplatky. Loni v létě před soudem přiznal, že v letech 2008 až 2018 na úplatcích přijal 1,79 miliardy jüanů (5,9 miliardy korun) a podílel se i na dalších korupčních aktivitách. Uvedl také, že žil „jako manžel a manželka“ s jinou ženou, než se kterou byl zákonně oddán, a že s ní zplodil dva syny.

Protikorupční úřady začaly Laje vyšetřovat v roce 2018 pro „vážné porušení disciplíny“. V témže roce byl vyloučen z komunistické strany, v níž zastával vysoké funkce.

Čínský správce majetku Huarong Asset Management, kterého kontroluje stát, koupil v roce 2018 podíl 36,2 procenta v dceřiné společnosti firmy CEFC China Energy.