Muž, kvůli kterému letos nebude Nobelova cena za literaturu, odešel od soudu s dvouletým trestem. Za znásilnění

Jean-Claude Arnault, který stojí v centru skandálu ve Švédské akademii udělující Nobelovu cenu za literaturu, byl za znásilnění odsouzen ke dvěma letům vězení. Arnault čelil obvinění ze dvojího znásilnění jedné ženy z roku 2011. Kvůli skandálu letos nebude udělena Nobelova cena za literaturu.

Soud Arnaulta potrestal jen za jedno ze dvou znásilněných, ze kterých byl obviněn. Oběť totiž uvedla, že byla znásilněna ve spánku, a soudci dospěli k názoru, že její popis událostí v tomto případě není hodnověrný. Arnaultův právník Björn Hurtig se k verdiktu zatím nevyjádřil. V minulosti ale prohlásil, že v případě usvědčení jeho klienta, se proti rozsudku odvolá.

Prokuratura požadovala celkem tříletý trest vězení. Případ řešil soud ve Stockholmu; většina soudních jednání, během nichž vypovídala oběť znásilnění a sedm svědků, se odehrávala za zavřenými dveřmi.

Aféra vyplula na veřejnost loni v listopadu v souvislosti s kampaní proti sexuálnímu obtěžování #MeToo. Ze sexuálního obtěžování pak Arnaulta nařklo 18 žen. Některé z případů se měly navíc odehrát v prostorách, které patří Švédské akademii; členkou akademie totiž byla Arnaultova manželka Katarina Frostensonová. I to je důvod, proč se akademie letos rozhodla neudělit jednu z Nobelových cen.

Arnault veškterá obvinění, jež proti němu byla vznesena, již dříve popřel.

Sexuální skandály nejsou jediné, které se Arnaulta týkají

Arnault podle švédského listu Dagens Nyheter také opakovaně předem vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu. I toto nařčení Arnault odmítl.

V souvislosti s Arnaultem a jeho manželkou Frostensonovou se navíc objevila obvinění ze střetu zájmů. Švédská akademie, která rovněž každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostensonovou vedli. Frostensonová následně na svou funkci ve Švédské akademii rezignovala.

Jean-Claude Arnault s manželkou
Zdroj: ČT24

V souvislosti s těmito aférami Švédskou akademii letos opustilo několik jejích členů včetně její šéfky Sary Daniusové.

Nobelovu cenu za literaturu letos nikdo nezíská

V květnu akademie oznámila, že letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu, protože je nejprve zapotřebí obnovit důvěru veřejnosti v tuto instituci.

„Považujeme za nutné věnovat čas obnově důvěry veřejnosti v akademii, než bude vyhlášen další laureát,“ vysvětlil letos v květnu rozhodnutí Švédské akademie její šéf Anders Olsson. Toto rozhodnutí jsme přijali „s ohledem na předchozí a budoucí držitele Nobelovy ceny za literaturu, s ohledem na Nobelovu nadaci a na širokou veřejnost“, dodal.

Vyhlášení a předání Nobelovy ceny za literaturu za rok 2018 je o rok odloženo; v roce 2019 tak budou předány ceny dvě.

Odklad udělení ceny za literaturu není první v dějinách

Od roku 1901, kdy bylo ocenění uděleno poprvé, nebyla cena vyhlášena pouze v době první a druhé světové války v letech 1914, 1918 a 1940 až 1943 a v roce 1935, kdy nebyl nalezen nikdo, kdo by si cenu zasloužil.

V některých letech ale bylo, podobně jako nyní, předání ceny odloženo. O rok později, až v roce 1950, ji například dostal americký spisovatel William Faulkner.