Švédskou akademií věd otřásá sexuální skandál. Šéfka rezignovala, lidé nosí na její podporu mašli

Horizont ČT24: Švédskou akademií otřásá skandál. Odvolala šéfku (zdroj: ČT24)

Švédskou akademií věd, která uděluje Nobelovu cenu za literaturu, otřásá skandál. Prestižní instituce prochází vnitřní krizí, kterou vyvolaly aféry kolem předčasného vyzrazování laureátů Nobelových cen za literaturu a obvinění ze sexuálního obtěžování. Nyní její dosavadní šéfku Saru Daniusovou v křesle nahradil spisovatel Anders Olsson. Odstoupení Daniusové vyvolalo ve Švédsku bouřlivé diskuse, na její podporu si lidé uvazují pod krkem mašli, která je pro Daniusovou typická.

Kvůli skandálům ztratila Daniusová důvěru akademie a musela ve čtvrtek odstoupit, přestože sama nemá se sexuální aférou nic společného.

Za konec Sary Daniusové ve funkci může manžel její podřízené Katariny Frostensonové. Právě jejího muže, spisovatele a básníka francouzského původu Jeana-Claudea Arnaulta, obvinilo ze sexuálního obtěžování osmnáct žen. Skandál týkající se sexuálního obtěžování vyplul na veřejnost loni v listopadu v souvislosti s kampaní #MeToo.  

Daniusová zastávala funkci šéfky akademie od roku 2015 a byla první ženou v čele této instituce. Při odchodu dala jasně najevo, že z čela švédské akademie neodchází dobrovolně. „Akademie si přeje, abych opustila post stálé tajemnice… a já jsem se rozhodla rezignovat s okamžitou platností,“ prohlásila. „Ráda bych bývala v této funkci pokračovala, ale v životě jsou i jiné věci,“ dodala.

Stoupenci Daniusové si uvázali mašle pod krkem

Řada představitelů švédského kulturního a literárního života ale Daniusovou podpořila. Na znamení podpory se mnozí z nich, včetně ministryně kultury Alice Bahové Kuhnkeové, rozhodli, že si dnes oblečou blůzu s mašlí u krku, kterou Daniusová s oblibou nosí.

Připojili se i muži, například šéf akademie z let 2009-2015 Peter Englund, který halenku ukázal na Instagramu, přičemž podotkl, že mu byla trochu těsná. Další lidé vyjadřují podporu Daniusové na sociálních sítích pod švédským slovem pro tento typ blůzy #knytblus. 

Forstersonová nakonec kvůli manželovým problémům odešla sama

Situace kolem Jeana-Clauda Arnaulta došla tak daleko, že akademie dokonce hlasovala o vyloučení jeho manželky Katariny Frostensonové ze svých řad. V instituci, kde členové zůstávají zpravidla doživotně, šlo o nečekanou událost. Frostensonová incident tehdy ustála, ale nakonec své působení v akademii ukončila sama.

Právě manžel Frostensonové Jean-Claude Arnault měl roky vynášet za zdi akademie před oficiálním oznámením přísně utajovaná jména laureátů Nobelovy ceny, naposledy v roce 2016 jméno Boba Dylana. V prosinci akademie přerušila s Arnaultem veškeré styky a zahájila vnitřní vyšetřování. Arnault obvinění, která byla vůči němu vznesena, odmítá.

Reakcí na skandál kolem Frostensonové byla okamžitá rezignace tří členů, kteří s kontroverzní členkou nechtěli mít dál nic společného.  

Nad dalším fungováním akademie se vznáší otazník

Daniusová při odchodu vyjádřila obavy ohledně pověsti akademie. „(Skandál týkající se sexuálního obtěžování) již dost silně zasáhl Nobelovu cenu, je to poměrně velký problém,“ konstatovala.

Jak se bude kauza vyvíjet dál, není zcela jasné. Švédská akademie má 18 členů, kteří zastávají své funkce doživotně a nemohou technicky na své funkce rezignovat, pouze je vykonávat pasivně, a pokud se pravidla nezmění, mohla by tak jejich místa zůstat de facto neobsazena.

Celkem už odstoupilo pět členů. Další dvě členky akademie (Kerstin Ekmanová a Lotta Lotassová) jsou navíc již delší dobu neaktivní. Podle komentátorů jsou nyní pochybnosti, zda bude organizace schopna dál řádně pracovat. Anders Olsson bude podle médií zastávat funkci šéfa akademie pouze „provizorně“.

Švédská akademie, založená v roce 1786, kromě toho, že rozhoduje o držitelích Nobelovy ceny za literaturu, každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií. V minulosti akademie finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, které vede Arnault s Frostensonovou.

Vydáno pod