„Mrija“ a další jednotky se starají o sestřelování dronů. Ukrajinci k tomu využívají také mrakodrapy

Ukrajinská města spoléhají na speciální protidronové jednotky (zdroj: ČT24)

Jednou z ruských zbraní ve válce proti Ukrajině jsou drony, které za sebou zanechávají spoušť v podobě zničených budov, raněných obyvatel a obětí. Ukrajinské jednotky, které se starají o zničení bezpilotních letounů, zaznamenaly proměnu ruské taktiky.

S ruskými útoky pomocí bezpilotních letounů se potýká také okolí hlavního města. „Máme za to, že to byly (drony) Šáhidy. Bohužel je to další z útoků, které postihly region,“ říká po další události mluvčí kyjevské oblastní policie Iryna Prjanyšniková.

Mezi jednotkami, které bojují s ruskými drony, je také „Mrija“, jež nese název po legendárním a už zničeném obřím letounu. Také tento tým ničí letadla, ovšem mnohem menší. „Efektivní zásah má do dvou kilometrů, ale dostřelí až na šest kilometrů,“ tvrdí o výbavě kulometů velitel jednotky Andryj.

Bezpilotní letouny používá Rusko jak k útokům, tak k testování vzdušného štítu měst. „Původním cílem, když začali používat drony, bylo zničit infrastrukturní objekty. Ale nyní je vysílají v menších počtech a méně často. Drony teď slouží hlavně k nalezení objektů protiletecké obrany,“ říká Andryj.

Tým „Mrija“ je součástí protiletecké obrany. Místo raketových systémů má jen lehčí kulomety. Má ale i vlastní výcvikový program. Ví, jak drony obsluhovat a jak je likvidovat. „Naše jednotka střeží Pečerskou a Holosivskou čtvrť Kyjeva. Jsme poslední linií ochrany před drony Šáhid,“ dodává „Chléb“, Andryjův kolega a zároveň velitel aerorozvědky ze stejné jednotky.

K ochraně čtyřmilionového ukrajinského hlavního města přispívají také vyvýšeniny a kopce nebo výškové budovy. Na mrakodrapech bývají tajná kulometná místa. Bývalý realitní makléř přestal domy prodávat a místo toho je chrání. „Je těžké (drony) zachytit, zejména pokud jich je víc. Mohou vypadat, jako když letí pták. Proto může být sledování pouhýma očima velmi efektivní,“ myslí si jeden z velitelů protiteroristické sekce z jednotky „Mrija“.