Moskevské divadlo nastudovalo protiválečnou hru. „Když nás zakážou, tak nás zakážou,“ říká režisér

Události: Protiválečná hra na prknech moskevského divadla (zdroj: ČT24)

Moskevské divadlo Petra Fomenka uvádí představení Dvacátý třetí na motivy románu Ericha Marii Remarqua Černý obelisk. Hra, která se těší velkému zájmu diváků, popisuje nástup nacismu v Německu mezi světovými válkami. Podle kritiků Putinova režimu jde o velkou podobnost se současnou situací v Rusku.

Moskevská scéna uvádí protiválečný titul v době, kdy úřady v celém Rusku kvůli invazi na Ukrajinu tvrdě potlačují všechny protiválečné projevy. „Historie se stále vrací v kruzích, určitě je to i dnes aktuální,“ říká herec Jurij Butorin.

Je jedním z tvůrců hry, na představení začal pracovat s kolegy už před třemi lety. Projekt jeho autoři ale neprezentují jako současný politický protest. „Remarque napsal tento román, aby se lidi naučili milovat život. Ve všech situacích. Ve všech. Možná to naší společnosti pomůže,“ doufá Butorin.

Divadelní hra Dvacátý třetí
Zdroj: ČT24

„Nezdálo se mi, že je to potřeba dělat zrovna teď. I když chápu, že všechny Remarquovy romány jsou protiválečně zaměřeny,“ dodává Jevgenij Komenkovič, který nejen že novou hru režíroval, ale zároveň je uměleckým šéfem divadla.

Hrát protiválečně laděné představení mu ruské úřady přímo nezakázaly. „V sovětské éře bylo nutné, aby text schválily úřady. Ty řekly: ‚Bude se hrát, nebude se hrát.‘ To teď není, ale když nás zakážou, tak nás zakážou,“ dodává smířeně.

Představení Dvacátý třetí začali hrát v moskevském Divadelním studiu Petra Fomenka začátkem letošního února. Umělci věří, že pokud bude divácký zájem, zůstane v repertoáru divadla ještě několik let.