TÉMA

Hra

Nejmenší únikovou místností je rakev. Majitele inspirovala povídka Edgara Allana Poea

Strach z pohřbení zaživa inspiroval například spisovatele Edgara Allana Poea k napsání povídky Předčasný pohřeb – a tato myšlenka zase majitele hororové únikové hry v Barceloně. Lidé si v ní mohou podobným zážitkem projít, cílem ovšem je se z rakve dostat. K tomu jim má pomoci vyřešení úkolů a spolupráce.
25. 1. 2024|

Hráči loni prohráli v hazardu téměř 54 miliard, o třetinu více než v předchozím roce

Hráči v Česku prohráli loni v hazardních hrách 53,8 miliardy korun. Je to o 14,4 miliardy víc než v roce 2021, tedy téměř o 37 procent. Celkem minulý rok lidé vsadili 759,3 miliardy korun. Ve srovnání s covidovým rokem 2020 je to téměř dvojnásobek. Vyplývá to ze zprávy o hazardu za rok 2022. Dokument a hlavní zjištění na tiskové konferenci představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
27. 6. 2023|

Moskevské divadlo nastudovalo protiválečnou hru. „Když nás zakážou, tak nás zakážou,“ říká režisér

Moskevské divadlo Petra Fomenka uvádí představení Dvacátý třetí na motivy románu Ericha Marii Remarqua Černý obelisk. Hra, která se těší velkému zájmu diváků, popisuje nástup nacismu v Německu mezi světovými válkami. Podle kritiků Putinova režimu jde o velkou podobnost se současnou situací v Rusku.
13. 4. 2023|

30 let zpět: Dejvické divadlo zahájilo svou první sezonu

Dejvické divadlo v Praze 6 dnes patří k těm nejznámějším nejen v metropoli. Členové zdejšího souboru jsou také dobře známí i z filmů či televizních seriálů. Od otevření scény v říjnu uteče rovných třicet let a reportáž ze 17. října 1992 informuje o jejím prvním představení. Tehdy ještě bez slavných hereckých jmen a s překvapivým titulem první sezony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 10. 2022|

30 let zpět: Divadlo Bez zábradlí zahájilo svou první sezonu

Pražské Divadlo Bez zábradlí vzniklo roku 1991 odchodem několika herců z Divadla Na zábradlí. V čele s hercem Karlem Heřmánkem pak zahájili svou první divadelní sezonu v září 1992 na scéně divadla Gong ve Vysočanech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 9. 2022|

Déčko představilo nové hry, pomohou dětem s pravopisem, pamětí i jídlem

Web ČT:D rozšířil svoji nabídku zábavně-vzdělávacích her. Hry s názvy Íčkovaná, Hopsváča, Libuše 4000, Pamatovák: Zvěd a také titul navázaný na projekt Mise Špuntix dětem pomohou s výukou pravopisu, procvičí jejich paměť a postřeh nebo naučí, co je zdravé jíst a co ne.
18. 10. 2021|

Nová česká videohra nechá hráče zažít odsun Němců i kolektivizaci zemědělství

Poválečný odsun Němců a kolektivizace zemědělství jsou dvě hlavní témata nové počítačové hry Svoboda 1945: Liberation. Hráči v ní v roli památkářů odhalují minulost vesnice v českém pohraničí. Vytvořili ji vývojáři z Karlovy univerzity.
3. 8. 2021|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

„Nálet! Až spadne, budeme se smát.“ Syrský novinář změnil pro svou dcerku hrůzy války v zábavu

V půlce února obletělo svět video syrské holčičky Salwy. S rodiči žila v provincii Idlib ovládané povstalci, kterou od prosince intenzivně bombardují syrské a ruské letouny. Otec kvůli dceři každý z náletů změnil ze situace bezmoci a strachu v zábavnou hru.
5. 3. 2020|