Hráči loni prohráli v hazardu téměř 54 miliard, o třetinu více než v předchozím roce

Hráči v Česku prohráli loni v hazardních hrách 53,8 miliardy korun. Je to o 14,4 miliardy víc než v roce 2021, tedy téměř o 37 procent. Celkem minulý rok lidé vsadili 759,3 miliardy korun. Ve srovnání s covidovým rokem 2020 je to téměř dvojnásobek. Vyplývá to ze zprávy o hazardu za rok 2022. Dokument a hlavní zjištění na tiskové konferenci představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

V roce 2020 lidé v Česku v hernách, kasinech a za hraní na internetu utratili 393,1 miliardy korun. O rok později to bylo 526,4 miliardy a loni 759,3 miliardy korun. Na výhrách se vyplatilo minulý rok 705,5 miliardy korun, předloni 486,1 miliardy korun a v roce 2020 to bylo 360,4 miliardy.

Podle Chomynové za nižší částky v roce 2020 může epidemie. Provozovny byly zavřené. Omezená byla i on-line nabídka a nedalo se sázet, sportovní soutěže se nekonaly. Za loňským nárůstem utracené sumy experti vidí nejen rozšíření nabídky on-line hazardu. „Lidé se cítí ohroženi socioekonomickou situací, tak možná proto vyhledávají sázení. Vidí tam snadný výdělek a možnost získat peníze. Promítá se do toho také inflace,“ uvedla šéfka monitorovacího střediska.

Na začátku letošního roku mělo povolení k provozování hazardních her v Česku 52 společností, tři z nich sídlily v cizině. Nejvíc firem nabízelo technické a živé hry. V posledních letech přibývá společností, které mohou provozovat on-line hry a loterie. Zatímco podle Vobořila v roce 2013 tvořilo on-line hraní asi čtyři procenta trhu, teď zaujímá polovinu. Na seznamu nepovolených her bylo letos ke konci května 719 webových stránek.

Daň z hazardu přinesla 17 miliard

Nejvyšší podíl příjmu měli provozovatelé z technických her, získali celkem 29,9 miliardy korun. Za on-line sázky se utržilo jedenáct miliard a za technické on-line hry 13,2 miliardy. Na dani z hazardu se vybralo sedmnáct miliard korun, tedy o 4,5 miliardy meziročně víc. Zhruba polovinu výnosu si nechal stát, polovinu obce.

Podle loňského výzkumu v posledním roce hazardní hry hrálo kolem poloviny lidí nad 15 let. Výrazně víc hrají muži a mladí od 15 do 34 let. Podle odhadů závislost na hraní může mít až 120 tisíc osob.

Podle zprávy přibývá možností léčby, využívá ji ale jen málo hráčů. Loni jich bylo 1161. Důvodem bývá strach z přiznání závislosti i odmítnutí v rodině. K léčení se lidé odhodlají hlavně kvůli problémům s penězi a blízkými a kvůli duševním potížím.

Studie u léčených hráčů potvrdila vysoký výskyt depresí a úzkostí. Průměrně lidé, kteří se přišli léčit, za hraní měsíčně utratili 70 tisíc korun. Zadlužených bylo 88 procent hráčů. Průměrný dluh činil 815 tisíc korun.

K dispozici je bezplatná linka pro odvykání hraní s číslem 800 350 000. Rozvíjejí se internetové poradny a svépomocné intervence. V deseti věznicích loni vznikly specializované oddíly s dobrovolným léčením závislostí.