Mírnější zákaz pro Trumpa. Nově může mluvit o svědcích a členech poroty soudu

Newyorský soudce zmírnil soudní příkaz, který omezuje veřejná vyjádření exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa o aktérech procesu kolem falšování finančních záznamů bývalého šéfa Bílého domu. Trump tak nyní může veřejně mluvit o svědcích a členech poroty. O zaměstnancích soudu, prokurátorech a jejich rodinách má ale nadále zakázáno hovořit, podotkla agentura Reuters.

Někdejší šéf Bílého domu byl minulý měsíc shledán vinným v případu falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami před volbami v roce 2016 za mlčení pornoherečky Stormy Daniels, s níž měl údajně románek. Trump se tak stane prvním americkým exprezidentem odsouzeným za trestný čin. Zároveň však oznámil, že se plánuje odvolat, jakmile to bude možné.

Výši trestu pro Trumpa soudce oznámí 11. července. Do té doby platí podle soudce Juana Merchana pro Trumpa částečný zákaz vyjadřování a také utajení identity členů poroty. „Existuje dostatek důkazů, které ospravedlňují pokračující obavy o porotce,“ napsal soudce.

Merchan zakázal Trumpovi vyjadřovat se o aktérech soudu koncem března, později zákaz rozšířil. O členech poroty například Trump tvrdil, že jsou to z 95 procent demokrati. Exprezident nakonec dostal pokutu za porušování zákazu, který označuje za protiústavní. Požaduje také, aby byl zrušen celý.

Poté, co byl Trump v květnu shledán vinným v kauze falšování účetnictví, požádal jeho právní tým o úplné zrušení zákazu, tomu ale soudce v úterý nevyhověl. „Jedná se o další nezákonné rozhodnutí velmi konfliktního soudce,“ prohlásil v úterý Trumpův mluvčí v reakci na nový Merchanův krok.

Rozhodnutí soudce odmítla komentovat kancelář manhattanského okresního prokurátora Alvina Bragga. Prokurátor, jeho rodina a zaměstnanci kanceláře přitom v letošním roce čelili celkem 61 výhrůžkám, jak v místopřísežném prohlášení uvedl jeden z newyorských policistů, který má na starosti Braggovu ochranku. Agentura Reuters, která s informací přišla, však neuvedla, zda tyto výhrůžky souvisely s Trumpovým procesem.

Mezi nimi byl i příspěvek, který prozrazoval adresu bydliště jednoho z Braggových zaměstnanců, a také výhrůžka bombou v domech dvou osob zapojených do případu 15. dubna, tedy v první den Trumpova procesu.

Kancelář prokurátora minulý týden uvedla, že omezení Trumpových projevů o svědcích soudu již není potřeba. Naléhali také na soudce Merchana, aby ostatní omezení ponechal v platnosti, a to s odkazem na bezpečnostní rizika.