Ministerstvo spravedlnosti USA vyšetří své činitele, zda se nesnažili zvrátit výsledek voleb

Generální inspektor amerického ministerstva spravedlnosti Michael Horowitz zahájil vyšetřování toho, zda se někteří současní či minulí činitelé úřadu nesnažili „nepatřičným způsobem“ zvrátit výsledek listopadových prezidentských voleb. Informovala o tom americká média.

Oznámení přichází krátce poté, co list The New York Times (NYT) napsal, že exprezident Donald Trump plánoval s jedním z náměstků ministerstva odvolat úřadujícího ministra spravedlnosti a následně jménem úřadu zpochybnit výsledky voleb a nepravdivě prohlásit, že při nich došlo k podvodům.

Trump svá tvrzení o údajných podvodech opakoval od okamžiku, kdy byl za vítěze hlasování označen jeho demokratický soupeř Joe Biden, nepodařilo se mu je však při více než šesti desítkách žalob u soudů prokázat. Volby označily za férové mimo jiné volební činitelé z jednotlivých států či někdejší ministr spravedlnosti a Trumpův blízký spojenec William Barr. Republikánský prezident nicméně do konce svého mandátu hledal způsob, jak si zajistit další čtyři roky v Bílém domě, a nikdy výslovně neuznal svou prohru.

Podle NYT náměstek ministerstva Jeffrey Clark souhlasil s Trumpovými nepodloženými tvrzeními o volebních podvodech a sešel se s členem Kongresu Scotem Perrym, s nímž hovořil o plánu zaslat jménem ministerstva dopis představitelům státu Georgia, v němž by je informovali o tom, že federální úřady prošetří tamní volební výsledky.

Trump se dostal do střetu s republikánským vedením Georgie, protože opět bez důkazů tvrdil, že tam došlo k masivním podvodům v jeho neprospěch. Volební činitelé státu to však popírali.

Clarkův plán údajně selhal kvůli tomu, že další vedoucí pracovníci ministerstva pohrozili hromadnou rezignací, pokud by se náměstek stal úřadujícím ministrem spravedlnosti.

Horowitzovo oznámení přišlo dva dny poté, co jej po zprávách NYT vyzval šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer k vyšetřování „tohoto pokusu o vzpouru“. Senátor označil za „nehorázné, aby vysoký činitel Trumpova ministerstva spravedlnosti intrikoval ve snaze zvrátit vůli lidu“. Horowitz nyní dodal, že prověří „veškerá obvinění, která se objeví“. Z titulu své funkce však podle svých slov může vyšetřovat pouze jednání činitelů ministerstva spravedlnosti.