Mexický prezident nařídil přerušit diplomatické styky s Ekvádorem

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nařídil přerušit diplomatické styky své země s Ekvádorem poté, co ekvádorská policie vnikla na mexické velvyslanectví v metropoli Quitu. Policisté si v pátek přišli pro bývalého viceprezidenta Jorge Glase, který se snaží vyhnout vězení za korupci a nalezl na ambasádě útočiště.

V pátek oznámil úřad ekvádorského prezidenta, že byl bývalý viceprezident Jorge Glas zatčen. Podle Mexika vnikli ekvádorští policisté na velvyslanectví, což vyprovokovalo ostrou reakci. Mexický prezident López Obrador obvinil jihoamerickou zemi z „flagrantního porušení“ mezinárodního práva a narušení mexické suverenity.

„Vzhledem k hrubému porušení vídeňské úmluvy a zraněním, která utrpěl mexický diplomatický personál v Ekvádoru, Mexiko oznamuje okamžité přerušení diplomatických styků s Ekvádorem,“ uvedla následně mexická ministryně zahraničí Alicia Bárcenaová.

Quito se snaží policejní vpád na diplomatickou půdu ospravedlnit tvrzením, že Mexiko „zneužívalo imunitu a privilegia poskytnuté diplomatické misi“. Podle úřadu prezidenta Daniela Noboy bylo „udělení diplomatického azylu v rozporu s právními konvencemi“.

Bývalý ekvádorský viceprezident Jorge Glas byl v roce 2017 odsouzen na šest let za korupci, ale než se dostal z vězení, dostal v letech 2020 a 2021 ještě další dva osmileté tresty. Loni byl ale podmíněně propuštěn. Soud později rozhodnutí revokoval, ale mezitím se Glas uchýlil na mexické velvyslanectví v Quitu.

Glas žádal Mexiko o azyl. Tvrdil, že ho ekvádorské úřady perzekuují kvůli jeho politickým postojům. To ale vláda v Quitu odmítá.

Agentura Reuters upozornila, že mexické rozhodnutí přerušit diplomatické vztahy s Ekvádorem završilo stupňování napětí mezi oběma státy z posledních dnů. Ve čtvrtek označila ekvádorská vláda mexického velvyslance za nežádoucí osobu, čím reagovala na předchozí výroky Lópeze Obradora.