Ekvádorská policie a armáda osvobodily 178 pracovníků věznic zajatých vzbouřenými vězni

Policie, ozbrojené síly a vězeňská služba v Ekvádoru osvobodila 178 dozorců a dalších zaměstnanců věznic, které drželi vzbouření vězni jako rukojmí. Vězni ovládali od pondělí sedm ekvádorských věznic, v sobotu došlo k ozbrojeným bojům v několika dalších. Vězeňská služba oznámila, že začne vyšetřovat, kdo za vězeňské vzpoury a zajetí dozorců zodpovídá.

V zajetí bylo 158 dozorců a dvacet administrativních pracovníků sedmi ekvádorských věznic šest dní. Vězeňská služba SNAI uvedla, že je osvobodili při sobotní operaci policisté spolu s vojáky a pracovníky samotné vězeňské služby. K úspěšným zásahům ve věznicích jim následně poblahopřál ekvádorský prezident Daniel Noboa.

Ke střetům s vězni došlo i v dalších věznicích, podle SNAI zahynul ve věznici v provincii El Oro strážce.

Jak podotýká agentura DPA, řadu vězení v Ekvádoru kontrolují zločinecké skupiny. V dříve spíše poklidné zemi se loni výrazně zhoršila bezpečnostní situace, což dokládá i srpnová vražda jednoho z prezidentských kandidátů. Nynější krize vypukla poté, co se před týdnem podařilo uprchnout z vězení šéfovi gangu Los Choneros Adolfovi Macíasovi, kterého úřady považují za nejnebezpečnějšího zločince v zemi.

V reakci vláda zavedla mimořádný stav, poté zločinecké gangy spustily vlnu násilí v ulicích a věznicích. V úterý pak ozbrojenci přerušili živé vysílání státní televize TC. Novináře a televizní zaměstnance po několika hodinách osvobodila policie. Prezident krátce poté povolal armádu do boje proti kartelům a vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.