Mayové se nedaří přesvědčit odpůrce dohody o brexitu, hodnotí média. Hlasování by se podle nich mohlo odložit

Nabídka britské premiérky Theresy Mayové, kterou se snaží na svou stranu před úterním hlasováním získat odpůrce vyjednané dohody o brexitu, nepřináší podle BBC požadovaný úspěch a stala se spíše terčem kritiky. Mayová ve čtvrtek naznačila, že se zákonodárci jedná o možnosti, že by parlament získal kontrolu nad spuštěním takzvané irské pojistky. Podle některých britských médií nyní premiérka uvažuje i o tom, že by se hlasování o dohodě mohlo odložit.

Takzvaná irská pojistka je jedním z hlavních terčů kritiky zastánců tvrdého brexitu z řad konzervativců, ale i členů severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která drží menšinovou vládu Mayové u moci.

Pojistka by měla zajistit, že na hranici mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne ostře střežená hranice v případě, že se Británie s EU během přechodného období po brexitu nedohodne na budoucích vztazích.

Mayová ve čtvrtek BBC řekla, že by poslanci mohli dostat prostřednictvím dodatku k zákonu kontrolu nad spuštěním pojistky. Předsedkyně DUP Arlene Fosterová ale v pátek návrh označila za „legislativní fušeřinu“, která by nic nezměnila na závazné mezinárodní dohodě.

Konzervativní poslanci, kterých se podle britského listu The Sun proti vládní dohodě o brexitu staví již více než 100, označili snahu premiérky přesvědčit některé z nich tímto ústupkem za „zoufalou“. Například Steve Baker řekl, že nabídka Mayové je „volbou mezi dvěma zly“ a „přesvědčí jen málokoho“.

Otázka Severního Irska a budoucího režimu na jeho hranici s Irskou republikou, která zůstává členem EU, byla jedním z hlavních sporných bodů jednání o brexitové dohodě. Podle uniklého dokumentu britské vlády, o kterém v pátek informoval list The Times, by mohlo Irsko v případě, že by Británie opustila Unii bez dohody, trpět nedostatkem potravin a jeho hrubý domácí produkt (HDP) by mohl klesnout o sedm procent.

Británii by HDP ve stejném případě podle dokumentu klesl o pět procent. Podle The Times uniklý dokument vytváří tlak na Dublin, aby ustoupil ze svých požadavků ohledně irské pojistky.

Mayové nevyšel ani plán na debatu s Corbynem

Ministři britské vlády se v pátek vydali na cesty do regionů Spojeného království, aby získali podporu obyvatel pro dohodu vyjednanou v Bruselu. Premiérka Mayová se chtěla pokusit získat na svou stranu veřejnost mimo jiné nedělní debatou, v níž se měla utkat s lídrem opozice Jeremym Corbynem.

V úterý ale veřejnoprávní stanice BBC oznámila, že duel vysílat nebude, neboť se strany nedokázaly shodnout na navrhovaném formátu přenosu. V pátek plán na vysílání debaty zrušila i soukromá stanice ITV. Stanice Channel 4 uvedla, že v neděli odvysílá debatu s vysoce postavenými politiky, Mayová a Corbyn ale mezi nimi nebudou.

Předseda labouristů Corbyn v komentáři zveřejněném v levicovém listu The Guardian označil dohodu vyjednanou Mayovou v Bruselu za „zpackanou“ a za „monumentální a zničující neúspěch pro naši zemi“. Podle něj není dohoda dobrá ani pro zastánce, ani pro odpůrce brexitu. Hrozby Mayové, že by odmítnutí její dohody znamenalo brexit bez dohody nebo žádný brexit, jsou podle něj falešné.

„Alternativní plán labouristů by znovu otevřel jednání o našem budoucím vztahu s EU a umožnil by nám opustit zničující (irskou) pojistku,“ napsal Corbyn. Pokud parlament brexitovou dohodu v úterý odmítne, bylo by podle něj nejlepší, aby se konaly předčasné volby. Pokud by nebylo možné je uspořádat, na stole podle něj zůstává i možnost druhého referenda. 

Podle médií by se úterní hlasování mohlo odložit

O brexitové dohodě vyjednané vládou premiérky Mayové se má hlasovat příští úterý, v britských médiích se už nicméně množí spekulace, že by se hlasování mohlo odložit.

Mluvčí Mayové to sice ve čtvrtek popřel a také Andrea Leadsomová, která dojednává vládní záležitosti v Dolní sněmovně, zveřejnila program, ve kterém je hlasování naplánováno na úterý. Vlivný konzervativní poslanec Graham Brady ale řekl, že by uvítal odklad hlasování, aby bylo možné vnést více světla do problému kolem irské pojistky.

Hrozí až půlroční chaos u kanálu La Manche, varuje britská vláda před brexitem bez dohody (zdroj: ČT24)