Kvůli zemětřesení v Egejském moři zemřelo 109 lidí. Záchranáři z trosek vyprostili malou holčičku

Záchrana malé holčičky z trosek domu po zemětřesení v Egejském moři (zdroj: EBU/AFAD)

Páteční zemětřesení v Egejském moři si vyžádalo již 109 životů, převážnou většinu z nich v západotureckém městě Izmir, informovala s odvoláním na turecké úřady agentura AP. V třetím největším tureckém městě pokračuje pátrání po obětech i přeživších. Turečtí záchranáři v úterý vysvobodili čtyřletou holčičku, která v troskách strávila 91 hodin.

V Izmiru zemřelo při otřesech nejméně 107 lidí a více než tisíc jich bylo zraněno. Z nich 144 potřebuje lékařskou péči a tři jsou v kritickém stavu, uvedl turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD. Záchranáři podle něj stále prohledávají ve městě pět budov. Dva nezletilí zemřeli na řeckém ostrově Samos, kde byly zraněných bezmála dvě desítky lidí.

Do záchranných operací se zapojilo takřka osm tisíc lidí a 25 záchranářských psů. V zemi vyrostla rovněž provizorní přístřeší pro ty, kteří nouzově potřebují ubytování. K dispozici je 3500 stanů a třináct tisíc lůžek, píše agentura Reuters.

Mezi zachráněnými byla i čtyřletá dívka. Jeden ze záchranářů při prohledávání domu uslyšel její křik a našel ji vedle myčky. Děvčátko na něj zamávalo, sdělilo mu své jméno a řeklo, že je v pořádku. Dítě pak záchranáři odnesli zabalené v termoizolační fólii do čekající záchranky, píše AP.

Podle úřadů je dítě v pořádku, zůstane však v nemocnici na pozorování. Dívčina matka zemětřesení nepřežila, její tělo záchranáři objevili v budově o několik hodin později. Záchranným týmům se v pondělí podařilo ze zřícených domů vysvobodit i tříleté a čtrnáctileté děvče.

Zemětřesení mělo epicentrum v Egejském moři

V Turecku, které leží na rozhraní několika litosférických desek, jsou zemětřesení poměrně častá. V roce 1999 na severozápadě země zabily dva silné otřesy osmnáct tisíc lidí. Páteční otřesy jsou co do počtu obětí nejhorší od roku 2011, kdy si zemětřesení ve východotureckém městě Van vyžádalo přes pět set životů.

Říjnové zemětřesení mělo epicentrum v Egejském moři, severovýchodně od řeckého ostrova Samos. AFAD uvedl, že otřesy dosahovaly síly 6,6 stupně, a napočítal 1400 následných otřesů. Podle Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) otřesy dosahovaly síly 6,9 stupně, americká geologická služba (USGS) uváděla 7,0 a seismologická observatoř Kandilli v Istanbulu naměřila 6,9 stupně.

Pátrání v troskách v Turecku
Zdroj: Murad Sezer/Reuters