Řecko a Turecko zasáhlo silné zemětřesení. Ve Smyrně se zřítily domy, ostrov Samos hlásí tsunami

Události: Následky zemětřesení v Turecku (zdroj: ČT24)

Část Řecka a Turecka v pátek zasáhlo zemětřesení s ohniskem v Egejském moři v hloubce 16,5 kilometru. Otřesy pocítili i obyvatelé Atén a Istanbulu. Ohnisko se nacházelo třináct kilometrů severně od řeckého ostrova Samos. Při zemětřesení v Turecku zemřelo nejméně dvanáct lidí a přes 550 obyvatel utrpělo zranění. Řecko hlásí dvě oběti a dvacítku zraněných. Podle Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) otřes dosáhl síly 6,9 stupně, turecké úřady uvádí sílu 6,6 stupně.

Největší škody zaznamenalo pobřežní město Smyrna (turecky İzmir), kde žije 4,5 milionu obyvatel, a jeho okolí. V oblasti se zřítilo nejméně dvacet budov. Starosta města Tunç Soyer uvedl, že turečtí záchranáři zatím vyprostili z trosek domů okolo sedmdesáti lidí. 

Prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteru popřál Smyrně brzké zotavení z pohromy. Ministr vnitra Suleyman Soylu řekl médiím, že v šesti dalších regionech, kde bylo zemětřesení cítit, zatím nebyly zaznamenány žádné ztráty na životech.

Šéf resortu zdravotnictví Fahrettin Koca na Twitteru sdělil, že ve smyrnském regionu nyní zasahuje 35 záchranných týmů, dva vrtulníky a 38 sanitek. Spolupracovník ČT Thomas Kulidakis uvedl, že počet zraněných stále stoupá, protože v okolí Smyrny neustále probíhají vyprošťovací práce.

„Specialisté a záchranáři tureckého úřadu pro mimořádné situace a katastrofy v současnosti operují na sedmnácti místech, kde došlo k úplnému nebo částečnému zhroucení budov, a pátrají po pohřešovaných,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Studio ČT24: Kulidakis o zemětřesení v Egejském moři (zdroj: ČT24)

Humanitární organizace Červený půlměsíc rovněž mobilizuje své týmy v okolních městech, potravinovou pomoc je prozatím schopna poskytnout až 25 tisícům lidí z postižené oblasti.

V Řecku je minimálně osm zraněných a dva mrtví

Škody hlásí také řecký ostrov Samos, kde žije 45 tisíc obyvatel. Podle agentury AFP pobřeží ostrova zasáhla malá vlna tsunami. „Nikdy jsme nic takového nezažili. Lidé panikaří,“ uvedl místní místostarosta George Dionysiou.

Mluvčí řecké policie řekl, že byly rovněž poškozeny některé ze starých domů na ostrově. Škody na budovách jsou hlášeny z měst Pythagorio, Karlovasi a Vathy. V tamní oblasti bylo nahlášeno na osm zraněných, ostrovní úřady také potvrdily smrt dvou sedmnáctiletých studentů –⁠ mladíka a dívky, které zavalila zeď.

„Všechno, co mohlo plavat, tak uplavalo. To město se totiž nachází přímo na úrovni moře. Stále hrozí dotřesy a úřady vydaly varování, že mohou následovat další malé vlny tsunami,“ přiblížil Kulidakis. Úřady se snaží místní obyvatele shromáždit a přesunout do veřejných budov nebo na otevřená prostranství. Mnoho z nich stráví noc mimo své obvyklé přístřeší.

„Samos odolal. Vládní tým míří na ostrov, aby se vypořádal s následky. Jsem průběžně informován o situaci a vyzývám občany, aby zůstávali ostražití kvůli následným otřesům,“ prohlásil v pátek řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

„Do oblasti Samosu rovněž vyrazil řecký ministr pro civilní ochranu a vedoucí resortu pro migraci, protože na ostrovech se nachází uprchlické tábory. Nejsou zatím žádné zprávy o tom, zdali jsou některé z nich poškozené, podle prozatímních informací jsou ale migranti v bezpečí,“ dodal Kulidakis.

Obě země se dohodly na vzájemné pomoci

Ministři zahraničí Turecka a Řecka se v telefonickém rozhovoru dohodli, že v případě nutnosti si země poskytnou vzájemnou pomoc. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou přitom v posledních měsících napjaté kvůli geologickému průzkumu, který vede Turecko ve východním Středomoří přes protesty Atén.

S tureckým prezidentem Erdoganem se telefonicky spojil řecký premiér a ujistil, že „navzdory odlišnostem obou národů jsou okamžiky, kdy musí lidé na obou stranách držet pohromadě“.

Francie nabídla pomoc, stejně tak Michel

Předseda Evropské rady Charles Michel na Twitteru nabídl zasaženým zemím hmotnou pomoc. Svou solidaritu a ochotu pomoci vyjádřila i Francie, o její konkrétní podobě jedná tamní státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune s řeckou vládou.

Turecko má za sebou několik ničivých zemětřesení –⁠ v roce 1999 v Izmitu na západě země při otřesech o síle 7,6 stupně přišlo o život přes 17 tisíc lidí a půl milionu občanů ztratilo střechu nad hlavou. Při zemětřesení ve Vanu v roce 2011 zahynulo přes 520 lidí. Letos v lednu postihlo provincii Elazig zemětřesení o síle 6,8 stupně a zemřelo při něm více než 40 osob. Poslední zemětřesení, při kterém zemřel jeden člověk, postihlo letos v červnu východní část země.

Řecko leží v seismicky aktivní oblasti, zemětřesení jsou tam relativně častá. V září zasáhlo silné zemětřesení ostrov Kréta, kde způsobilo jen škody na majetku. Poslední zemětřesení s oběťmi na životech o síle 6,7 stupně zasáhlo v červenci 2017 ostrov Kos nedaleko Turecka. Dva lidé tehdy zemřeli. Zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách usmrtilo 143 lidí.

Ostrov Samos po zásahu tsunami. Vlna zalila ulice a poničila stavby na pobřeží (zdroj: EBU)