Konvoj OSN měl plno, na letiště se dostal přes dobrovolníky. Čech popsal evakuaci ze Súdánu

Události: Výpověď Čecha evakuovaného ze Súdánu (zdroj: ČT24)

Desítky zemí mnohdy za dramatických okolností evakuovaly své občany ze Súdánu. V zemi dál bojují znesvářené ozbrojené skupiny o moc, v pondělí pozdě večer podle amerického minstra zahraničí souhlasily s příměřím. Několik předchozích však nedodržovaly. V bezpečí už jsou tisíce lidí včetně dvou Čechů, kteří ráno přistáli v Berlíně. Jeden z nich pro Českou televizi (ČT) anonymně vypověděl o průběhu svého návratu do Evropy. Do té doby se musel skrývat mimo místa bojů, ale výbuchy měl stále na doslech.

„V pondělí nad ránem přistálo první z evakuačních letadel německé armády na berlínském letišti v Schönefeldu. Bundeswehr dostal ze Súdánu přes Jordánsko už více než tři sta lidí do bezpečí. Polovina z nich jsou cizinci,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT Pavel Polák. Byla to operace, na kterou se vojáci hlavně evropských zemí připravovali od čtvrtka. Týden trvající boje v Súdánu v neděli ztratily na síle, a tak mohli přikročit k akci.

Z vojenského speciálu v Německu vystoupili i dva čeští občané, kteří chtějí zůstat v anonymitě. Jeden z nich se přesto o zkušenosti posledních dnů podělil. Po první střelbě se se dvěma kolegy schoval do klidné oblasti, kde byly slyšet jen vzdálené výbuchy.

K centru Chartúmu se vrátil až v okamžiku, kdy dostal zprávu o evakuaci. Do konvoje OSN se ještě nedostal. Cestu na šedesát kilometrů vzdálené letiště si v neděli nakonec zařídil přes místní dobrovolníky sám, protože slibovaný autobus nepřistavili.

„Od té doby, co začala evakuace americké ambasády, nebyl slyšet ani jeden výstřel. Nikde. Vyjeli jsme tři auta a jeden minibus asi v deset hodin ráno. Jeli jsme přes most přes Nil, abychom se vyhnuli centru, kde předtím byly ty nejtěžší boje,“ popsal. Po cestě viděli těžké následky bojů, ale bez problémů projeli všechna kontrolní stanoviště milicí i armády a pak už jen na letišti čekali, až na ně přijde řada. 

„Byly tam rodiny s dětmi. Vyletěli jsme nahoru, lidé namačkaní v letadle. Vystřelili signální světlice, že jsme v pořádku, a z usměvavé holčičky vedle mě najednou byl někdo úplně jiný. Museli ji hodně uklidňovat. Takže dokážu si představit, co musela prožívat celý ten týden,“ vylíčil evakuovaný Čech.

V Súdánu zůstávají další Češi

Na místě zůstávají tisíce cizinců. Dva Češi jsou v areálu elektrárny v hlavním městě provincie Dárfúr Nijála. Evakuovat by se měli v příštích dnech spolu s tureckými spolupracovníky. Jedna Češka má v Súdánu rodinu a z Chartúmu odjela do jiné části země. V pondělí se úřadům ozvala rodina dalšího zájemce o odvoz.

„Jeden Čech je v Súdánu, o tom jsme se dozvěděli – že se chce evakuovat – až během dneška. Pracuje tam jako zdravotník. Pravděpodobně se bude evakuovat s italským konvojem do přístavu Port Súdán,“ řekla v pondělí vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí českého ministerstva zahraniční Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Podle ní existují obavy, že se bezpečnostní situace v zemi bude v blízké budoucnosti zhoršovat. Naplánované jsou ještě evakuační lety švédské a nizozemské vlády, o kterých ministerstvo české občany informovalo. „Ty lety se nemusí uskutečnit, nebo již nemusí nastat další,“ upozornila Kuchyňová Šmigolová.

Události, komentáře: Spolupráce evropských států na evakuaci ze Súdánu (zdroj: ČT24)

Spolupráce mezi evropskými státy probíhá na místě v Súdánu i na úrovni Evropské unie. „Země, které vysílají letadlo, nabízejí volná místa partnerským, eurounijním zemím,“ doplnila pracovnice ministerstva.

Dostat je ze země, kde po vojenském puči válčí už druhý týden o moc bývalí spojenci – regulérní armáda a silné polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) – přitom zůstává složité. Nejmíň dva evakuační konvoje se ocitly pod palbou. I proto, že obě bojující strany opakovaně porušily dohodnutá příměří.

Horizont ČT24: Situace v Súdánu (zdroj: ČT24)

Situace nebude chaotická jako během evakuace z Afghánistánu, míní Novotný

„Operace je nesmírně složitá,“ řekl redaktor Hospodářských novin Pavel Novotný k evakuaci občanů evropských států ze Súdánu. „V zemi totiž už od počátku krize přestala fungovat infrastruktura – voda, elektřina – i komunikační prostředky,“ dodal.

Podle Novotného zatím není jasné, jak moc jsou obě strany konfliktu otevřené k odchodu civilistů. „V tuto chvíli se zdá, že ani jedna ze znepřátelených stran nemá zájem na tom, brát civilisty jako rukojmí,“ řekl Novotný.

Podle něj s armádou i s RSF jsou v kontaktu představitelé OSN a Spojených států amerických. Situace v Súdánu podle novináře nebude mít natolik chaotický průběh, jako měla evakuace z Afghánistánu v roce 2021.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, generál Abdal Fattáh Burhán je velitel armády, šéfem RSF je generál Mohamed Hamdan Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě.

„Každý z nich se snaží získat moc na Súdánem, což je nebezpečné pro budoucnost regionu. Pokud tyto dvě dobře organizované a výtečně vyzbrojené milice, armády budou pokračovat v bojích, tak tento střet může přerůst v občanskou válku,“ upozornil Novotný.