Dva Češi opustili násilím zmítaný Súdán. Občany evakuují i další evropské země a USA

Na palubě německého evakuačního letadla opustili súdánský Chartúm dva čeští občané, kteří ve městě pobývali. Jeden se podle ministerstva zahraničí rozhodl v metropoli země zmítané násilím zůstat. Další dva Češi, kteří pobývají na jihu Súdánu, by měli zemi brzy opustit spolu se svými tureckými kolegy. V neděli ze země evakuovaly svůj diplomatický personál i s rodinami Spojené státy, Velká Británie, Francie i Německo. Súdánem zmítá konflikt o moc mezi státní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF).

V Súdánu pobývalo v neděli ráno pět českých občanů. Ministerstvo zahraničí předpokládalo, že zajistí evakuaci všech, jeden ze tří Čechů, kteří byli v Chartúmu, se ale podle úřadu rozhodl zůstat. Zbylí dva ho večer opustili na palubě německého evakuačního letadla.

„Za pomoci našich partnerů z Evropské unie právě evakuujeme ze Súdánu do bezpečí dva z pěti českých občanů, a to německým speciálem. Moji kolegové intenzivně pracují na tom, aby se domů dostali i zbývající Češi, a to co nejdříve,“ uvedl po jejich odletu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podle Veroniky Kuchyňkové Šmigolové, která je na ministerstvu zahraničních věcí pověřena řízením sekce mimoevropských zemí, byl v súdánské metropoli jeden český občan na služební cestě a další dva přicestovali soukromě.

Další dva Češi opustí Súdán v nejbližších dnech. Nepobývají v Chartúmu, nýbrž ve městě Nyala na jihu země. „Opravovali elektrárnu. Je tam také několik tureckých pracovníků, v okolí jsou také další Turci, takže jsou na tureckém evakuačním seznamu,“ doplnila Kuchyňková Šmigolová.

Zprvu připadalo v úvahu, že by mohlo Čechy z Chartúmu přepravit francouzské letadlo, nakonec našli místo v německém stroji. Evakuace svých občanů zahájily v neděli obě země. Francie podle informací AFP zorganizovala dva transporty zhruba pro stovku lidí, kromě Francouzů dostaly ze země i skupinu Nizozemců. Nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra odpoledne uvedl, že „hrstce“ Nizozemců se podařilo ze Súdánu uniknout ve francouzském letadle při „velmi složité operaci“ i za pomoci Německa.

Německé ministerstvo obrany oznámilo, že se armáda pokusí odvézt ze Súdánu co nejvíce německých občanů, a pokud to bude možné, i lidí z dalších zemí Evropské unie, případně jiných států. Evakuaci svých občanů ohlásily i Švédsko a Itálie, Kanada oznámila, že její diplomaté budou pokračovat v práci v jiné zemi. Operace jsou podle nejmenovaných vládních zdrojů AFP extrémně složité.

Jak připomíná AP, ze země se snaží vycestovat také Súdánci, přičemž se vydávají na nebezpečnou cestu například do Egypta.

Americký prezident i papež vyzvali ke konci násilí

Své diplomaty s rodinami evakuovaly i Spojené státy. Americký prezident Joe Biden za pomoc při přesunu Američanů poděkoval Džibuti, Etiopii a Saúdské Arábii. USA popřely informace, že jim se záchrannou operací pomáhaly jednotky RSF, které to tvrdí. Americký prezident vyzval ke „konci bezohledného násilí“.

Evakuaci amerického personálu podle AP nařídil Biden poté, co mu tak poradil jeho tým pro národní bezpečnost, když začalo být evidentní, že boje v Súdánu pravděpodobně v dohledné době neustanou.

Nařízení o evakuaci se vztahuje na asi 70 Američanů, které letadla odvezla na nespecifikované místo. AP tyto informace sdělil nejmenovaný zdroj. Stanice NBC v pátek informovala, že v Súdánu podle odhadů celkem přebývá asi 16 tisíc Američanů. Pro jejich evakuaci nemá Bílý dům zatím žádný plán.

„Američany v Súdánu budeme nadále podporovat, radit jim, jak se dostat do bezpečí, a pravidelně je informovat o dění,“ uvedl v prohlášení podle Reuters americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Evakuaci potvrdil i britský premiér Rishi Sunak. „Vzdávám hold odhodlání našich diplomatů a statečnosti vojenského personálu, který tuto náročnou operaci provedl,“ uvedl Sunak na Twitteru. „Pokračujeme v úsilí o ukončení krveprolití v Súdánu a zajištění bezpečnosti britských státních příslušníků, kteří v zemi zůstávají,“ dodal. 

Podobný apel jako americký prezident přednesl také papež František. Vyzval k dialogu tváří v tvář „vážné“ situaci v Súdánu. „Vyzývám všechny, aby se modlili za naše súdánské bratry a sestry,“ dodal během tradiční nedělní modlitby na Svatopetrském náměstí.

Bojující strany slíbily bezpečné evakuace, z letišť jsou ale bojiště

Šéf milic RSF Muhammad Hamdan Dagalo po telefonátu s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem slíbil, že pro potřeby evakuací částečně otevře hlavní súdánské mezinárodní letiště.

Že evakuaci diplomatů „usnadní a zaručí“, ujistil také Dagalův protivník, generál Abdal Fattáh Burhán, který vede súdánskou armádu a je de facto vládcem země. Pokračující přestřelky v súdánském hlavním městě tato tvrzení ale zpochybnily, uvedla agentura AP.

Většina hlavních letišť se stala bojištěm a pohyb mimo hlavní město se ukázal jako velmi nebezpečný. O víkendu sice obě strany přislíbily příměří, ale boje pokračovaly. V Chartúmu byla podle zpravodaje agentury Reuters v neděli slyšet střelba a nad městem se vznášel tmavý kouř. Podle vysoce postaveného činitele armády RSF zaútočila na místní věznici, kde byl od povstání v roce 2019 zadržován dlouholetý autoritářský prezident Umar Bašír.

Boje zuřily také v Omdurmánu, ležícím na druhém břehu Nilu od Chartúmu, řekli místní obyvatelé agentuře AP, podle které městem otřásla silná střelba a hřmění výbuchů. Milice RSF tvrdí, že armáda podnikla nálety na luxusní čtvrť severně od Chartúmu, armáda zase tvrdí, že RSF napadly katarský konvoj mířící do přístavu Port Súdán. Obě strany se navzájem viní z útoku na francouzský konvoj – k němuž ale Paříž mlčí.

Oba rivalové signalizovali, že po víkendovém příměří naplno obnoví boje. Ty začaly minulou sobotu a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si vyžádaly nejméně 413 obětí a více než 3500 zraněných. Humanitární situace je podle Lékařů bez hranic obzvláště v západním městě Dárfúru katastrofální. 

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, generálové Burhán, velitel armády, a šéf milic RSF Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Případné jednání s RSF armáda ve čtvrtek vyloučila a uvedla, že přijme pouze jejich kapitulaci.