V Súdánu se navzdory příměří dál bojuje, ze země se evakuují diplomaté

V Súdánu po krátkém klidu zbraní pokračují boje mezi tamní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Podle reportéra agentury DPA se v sobotu ráno stalo hlavní město Chartúm opět terčem bombardování, ozývala se rovněž střelba. Súdánská armáda oznámila, že kvůli střetům by v nejbližších hodinách měli být evakuováni diplomaté ze Spojených států, Británie, Číny a Francie. České velvyslanectví v Káhiře, pod které Súdán spadá, nemá v tuto chvíli informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné provést evakuaci českých občanů.

Příměří dohodnuté oběma stranami v pátek kvůli svátku íd al-fitr, jímž končí muslimský postní měsíc ramadán, se v noci na sobotu podle reportéra DPA většinou dodržovalo a zaznamenány byly pouze ojedinělé střety. Od rána ale podle agentury AFP boje opět pokračují. Příměří přitom mělo trvat tři dny.

Boje v Súdánu začaly minulou sobotu a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si vyžádaly 413 obětí a více než 3,5 tisíce zraněných. Kromě metropole Chartúmu boje zuří také na západě země v Dárfúru, kde je podle organizace Lékaři bez hranic humanitární situace „katastrofální“.

Německá armáda nyní podle spolkového ministerstva obrany připravuje nový pokus o evakuaci německých občanů ze Súdánu. Ve středu byl přerušen pokus o diplomatickou evakuaci prostřednictvím letadel Luftwaffe bez většího nasazení vojáků, píše DPA.

V Súdánu je i několik Čechů

Češi jsou aktuálně v Súdánu čtyři, informovalo ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí. Pozemní i vzdušná situace v zemi je podle resortu ale nadále riskantní, protože boje stále probíhají. Bylo při nich poškozeno také letiště v Chartúmu. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy se jedná o technické pracovníky společností BM Motors a VAE Controls. Dva jsou v Chartúmu a dva v dárfúrské Njale.

Evakuace leteckou cestou z Chartúmu či Njaly na západě země je ale nyní podle agentury Reuters kvůli bojům prakticky nemožná.

Čeští občané jsou zařazení na evakuační seznam občanů zemí Evropské unie. „Náš zastupitelský úřad v Káhiře, pod který Súdán spadá, situaci sleduje a je v průběžném kontaktu s partnery z ostatních zemí EU. V tuto chvíli ale české velvyslanectví nemá informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné evakuaci provést,“ řekla v sobotu Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

Armáda v sobotu oznámila, že generál Abdal Fattáh Burhán v sobotu hovořil s představiteli různých zemí. Spojené státy, Británie, Francie a Čína podle něj budou evakuovat diplomaty a další občany z Chartúmu „v nejbližších hodinách“. Burhán se zavázal, že evakuaci „usnadní a zaručí“ a poskytne těmto zemím „nezbytnou podporu k jejímu zajištění“. Do sobotního večera se ale nepodařilo podle dostupných informací evakuovat žádné občany západních zemí.

Prohlášení učinil poté, co jeho rival, šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo, slíbil, že částečně otevře letiště pro evakuaci po telefonátu s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Hlavní súdánské mezinárodní letiště bylo uzavřeno, a zahraniční země proto nařídily svým občanům, aby se jednoduše ukryli na místě, dokud se nevyřeší evakuační plány.

Diplomaté ze Saúdské Arábie již byli evakuováni z přístavního města Port Súdán na východě země a letecky přepraveni zpět domů, řekl Burhán. Spolu s nimi se podařilo ze země dostat i občany další více než desítky převážně blízkovýchodních zemí. Dodal, že jordánští diplomaté budou brzy evakuováni stejným způsobem. 

Zemi se snaží opustit i Súdánci. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do sousedního Čadu už uprchlo na 20 tisíc lidí.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci – velitel armády Burhán a šéf RSF Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Případné jednání s RSF armáda ve čtvrtek vyloučila a uvedla, že přijme pouze jejich kapitulaci.