Konec konspiračních teorií. Američané chystají zákon, který zajistí informování veřejnosti o UFO

Události: Nový americký zákon má zajistit odtajnění informací o UFO (zdroj: ČT24)

Tři vojenští veteráni vypovídali na půdě amerického Kongresu o osobní zkušenosti s neidentifikovatelnými létajícími předměty (UAP). Podle části zákonodárců vláda zbytečně zatajuje informace o fenoménu UFO, který živí konspirační teorie. Změnit to má připravovaná novela zákona. Americké ministerstvo obrany popírá, že by tajilo dlouhodobý program týkající se UFO.

Fenomén UFO (zkratka pro neidentifikovaný létající objekt) přitahuje stále větší pozornost amerických politiků. Na výpovědi bývalých členů ozbrojených sil se stála v Kongresu fronta.

Bývalý zpravodajec amerického letectva David Grusch uvedl, že úřady se snažily některé nálezy utajit. „S některými z těchto objevů přišly biologické stopy,“ tvrdí Grusch s tím, že tyto stopy nebyly lidské. „A to bylo hodnocení lidí, kteří přímo znali ten program,“ poznamenal bývalý zpravodajec. Odmítl ovšem, že by on sám na vlastní oči viděl jakákoliv jiná než lidská těla. 

Záhadné případy jsou prý časté

Svědectví poskytl i bývalý pilot stíhačky F-18 Ryan Graves. Pozorování nevysvětlených anomálií podle něj nejsou žádnou raritou.

Graves si zákonodárcům postěžoval, že ti, kteří na případy upozorní, pak čelí stigmatu od vedení Pentagonu. „Jak se tu scházíme, neidentifikovatelné předměty jsou v našem vzdušném prostoru. Je tu významný nedostatek zpráv o nich. Tato pozorování nejsou výjimečná, nebo izolovaná. Ale rutinní záležitostí,“ uvedl bývalý pilot.

Jeden z nevysvětlených případů pozorování před téměř dvaceti lety popsal i bývalý velící důstojník amerického námořnictva David Fravor. „Technologie, se kterou jsme se potkali, byla zdaleka nadřazenější čemukoliv, co jsme měli my,“ řekl americké stanici CNN.

Pentagon vzkázal, že nemá žádné důkazy dokládající mimozemskou aktivitu. Zákonodárci ovšem chystají zákon, který má odtajňovat informace o jevech známých jako UFO, a to podle postupu v případě atentátu na prezidenta Kennedyho.

Návrh požaduje, aby americký národní archiv sbíral informace a záznamy o UFO od všech „relevantních vládních úřadů“, načež by se zveřejňovaly, pokud by kontrolní komise u konkrétních z nich jasně nezdůvodnila, proč mají zůstat utajeny.

Cílem je bránit šíření konspiračních teorií. „Nevnášíme do slyšení žádné zelené mužíčky ani létající talíře. Omlouvám se, že polovinu z vás jsem zklamal. Jen se chceme dostat k faktům. Odkrýt to, co se tají,“ sdělil republikánský kongresman Tim Burchett.

UFO středem pozornosti

Americké instituce věnují UAP (zkratka pro nevysvětlený anomální fenomén, někdy používaná místo UFO) čím dále větší pozornost. Kongres loni v této věci uspořádal první slyšení po více než padesáti letech, při němž armádní představitelé uvedli, že evidují stovky incidentů se záhadnými létajícími objekty. Američtí činitelé o výzkumu těchto jevů hovoří jako o otázce národní bezpečnosti, vzhledem k obavám, že pozorované úkazy mohou být napojené na soupeře Washingtonu.

Americké ministerstvo obrany loni zřídilo úřad AARO, který sleduje a analyzuje zprávy o neidentifikovaných objektech. Při americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zase funguje komise, která výskyt UFO zkoumá na základě údajů, které sesbíraly státní i soukromé instituce.

Podle NASA nic dosud nenasvědčuje tomu, že by neidentifikované vzdušné jevy měly mimozemský původ. Experti upozorňují, že řada z nevysvětlitelných jevů mohou být optické iluze, drony, čínské výzvědné či meteorologické balóny nebo kosmické smetí.