Americká armáda sleduje UFO roky. Půlka případů je snadno vysvětlitelná

Události ČT: Americká armáda sleduje UFO roky (zdroj: ČT24)

Spojené státy sestřelily v posledních dnech několik neidentifikovaných létajících objektů. Tvrdí, že nevědí, jakým způsobem funguje jejich pohon. Podobná tělesa přitom armáda pozoruje celé roky – původ některých se vysvětluje snadno, jiných obtížněji.

Pozoruhodný úkaz nad tureckým městem Bursa minulý měsíc vyvolal senzaci na sociálních sítích. Některé komentáře ho přirovnávaly k vesmírnému objektu. Přitom se jednalo o meteorologický jev – tento typ mraků totiž vzniká v blízkosti hor, tedy přesně v místech, jako je Bursa.

Někdy je to příroda, jindy se o nezvyklou podívanou ale postarají lidské technologie. Třeba řetězce světel na noční obloze mají na svědomí satelity Starlink společnosti Space X Elona Muska. Na nízkou oběžnou dráhu putují pravidelně s cílem zajistit vysokorychlostní internet. „Vždycky vysílá několik desítek najednou a po tom, co se oddělí od nosné rakety, drží pospolu. Na obloze po krátkou dobu udělají takový vláček,“ vysvětluje ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Jiný úkaz – pohybující se spirálu na noční obloze – zase zachytily kamery na nejvyšší havajské hoře Mauna Kea. Podle odborníků souvisí se startem Falconu Heavy, nejsilnější využívané rakety současnosti. Ta v polovině ledna vynesla z Floridy do vesmíru vojenský satelit.

„Když se dostává do vysokých výšek a při dobrém nasvícení Slunce, pozdě večer nebo brzo ráno, mohou vzniknout velice atraktivní obrazce,“ popisuje Kolář.

Zájem vyvolal i objekt zachycený v roce 2020 pomocí solární observatoře NASA. Na první pohled připomínal létající talíř geometrického tvaru, ve skutečnosti se ale jednalo jenom o odraz planety Venuše:

Staršího data je snímek zářivé spirály, kterou v roce 2009 pozorovali nad Norskem. Později se ukázalo, že ho způsobil neúspěšný test ruské rakety:

Za UFO někdy lidé označují i relativně běžné přírodní jevy. „Může to být odlesk Měsíce nebo to mohou být bahenní plyny, které světélkují,“ dodává Kolář.

Americká armáda zkoumá UAP

Speciální úřad amerického ministertstva AARO obrany eviduje stovky hlášení o neidentifikovatelných objektech. Podle Pentagonu neexistuje důkaz o jejich mimozemském původu. Většina z prozkoumaných případů podle zprávy zveřejněné v lednu vykazuje nepozoruhodné vlastnosti – může jít o bezpilotní systémy nebo objekty podobné balónům. Některé události ale na vysvětlení čekají.

K incidentům podle kanceláře ředitelky amerických tajných služeb (DNI) dochází „v omezeném nebo citlivém prostoru, což vzbuzuje obavy ohledně bezpečnosti letů v těchto oblastech a ohledně sběru informací možnými protivníky“, kteří by mohli disponovat novými technologiemi. Většina z 510 prozkoumaných případů UAP vykazuje „nepozoruhodné vlastnosti“ a mohou být popsány jako bezpilotní systémy nebo objekty připomínající balóny, uvádí zpráva AARO z ledna 2023.

  • Protože je zkratka UFO (Unidentified Flying Object = neidentifikovaný létající předmět) spojená s létajícími talíři a mimozemskými civilizacemi, používají americké úřady pro neidentifikované létající objekty v poslední době jinou zkratku. Tou je UAP neboli Unidentified Aerial Phenomena – což znamená neidentifikovaný vzdušný jev.

„V tom hraje také roli to, že ty údaje třeba i někdo má, ale nechce se o ně dělit z nejrůznějších důvodů, nejčastěji tedy z vojenských,“ doplňuje Kolář. Přesto podobné úkazy nepřestávají poutat pozornost veřejnosti, přinejmenší do doby, než se jejich původ objasní.