Američané pátrají, kdo je za sestřelenými objekty. Mimozemšťany vyloučili

Tři neidentifikované sestřelené objekty nad Severní Amerikou patrně nebyly řízené, neměly posádku ani nikam nevysílaly signály, uvedl v pondělí bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Bílý dům i kanadský premiér Justin Trudeau uvedli, že hledání trosek objektů ztěžuje zimní počasí. Kirby vyloučil jakoukoliv mimozemskou aktivitu.

Kirby na tiskové konferenci zdůraznil, že sestřelení tří objektů „je třeba oddělit od sestřelení čínského špionážního balónu“ 4. února. „V případě čínského balónu víme, kudy se pohyboval, kam mířil a jaký měl účel,“ řekl Kirby a prohlásil také, že Čína má podle USA vládní program na sběr zpravodajských informací prostřednictvím vysoko letících balónů. „Jeho efekt je zatím omezený,“ zhodnotil.

Tři později sestřelené objekty nad USA a Kanadou byly však podle Kirbyho menší, pohybovaly se v nižší výšce, která by mohla ohrozit komerční leteckou dopravu, a mají nejasný původ. „Mohu však vyloučit jakoukoli mimozemskou aktivitu,“ řekl Kirby a pokračoval: „Byly bez posádky, nebyly ovládané, pohybovaly se patrně s prouděním vzduchu a nikam nevysílaly signály.“

Američané zvýšili citlivost svých radarů

USA v reakci na incidenty podle Kirbyho zvýšily citlivost svých radarů tak, aby detekovaly „pomalu letící objekty ve vyšších výškách“. „Vidíme víc, protože hledáme víc,“ podotkl mluvčí. V souvislosti s čínským špionážním balónem dnes zopakoval dřívější prohlášení ministerstva zahraničí, že incidenty se týkají celého světa a USA v šetření „spolupracují s partnery“.

Část trosek čínského balónu již americká armáda získala. Američanům ani Kanaďanům se však zatím nepodařilo najít trosky neidentifikovaných objektů, které americké stíhačky sestřelily nad Aljaškou, Huronským jezerem a kanadským teritoriem Yukon.

„Očividně je zde patrný nějaký vzorec,“ řekl kanadský premiér Trudeau a dodal, že neidentifikované objekty budou tématem hovoru, až se příště setká s americkým prezidentem Joem Bidenem. 

Horizont: Další sestřelený objekt nad Severní Amerikou (zdroj: ČT24)

Soušek tipuje balony spíše nevojenského určení

Redaktor Letectví a kosmonautiky Tomáš Soušek se domnívá, že s největší pravděpodobností jde o balony nebo o nějaké těleso lehčí než vzduch, které se pohybuje jen prostřednictvím vzdušných proudů. Odhaduje to na základě informací o výškách a rychlosti pohybu. „Nedovedu si představit nic jiného, co by to mohlo být.“

Není podle něho zatím jisté, že tyto malé balony – ty tři poslední sestřelené – měly vojenské určení. „Zatímco u toho prvního velkého je to poměrně jisté, protože tam bylo zachycené i zařízení, které měl pod sebou,“ řekl v pořadu Horizont ČT24.

Generál nechce mluvit o balonech

Není jasné, jakým způsobem se nejméně tři neidentifikované létající objekty, které americké letectvo v uplynulých třech dnech sestřelilo, drží ve vzduchu. Generál Glen VanHerck, jenž stojí v čele Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) a severního velitelství, prohlásil, že objekty z jistého důvodu nenazývá balony. Výslovně přitom nevyloučil ani to, že by mohlo jít o vetřelce z vesmíru.

Už před více než týdnem Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní. Nic ale zatím nenasvědčuje souvislosti s posledními třemi případy.

„Nedokážu kategorizovat, jakým způsobem se drží ve vzduchu. Mohl by to být balon plněný plynem uvnitř konstrukce nebo by to mohl být nějaký druh hnacího systému,“ řekl VanHerck.

Na dotaz, zda vylučuje, že by mohlo jít o vetřelce z vesmíru, VanHerck odpověděl: „Nechám to prověřit rozvědné a kontrarozvědné komunity. Nevylučuji nic.“ Generál dodal, že vojenské letectvo nadále vyhodnocuje každou hrozbu nebo potenciální hrozbu a snaží se ji identifikovat.

Podle zdroje americké televize ABC byly poslední tři sestřelené objekty pravděpodobně meteorologická zařízení, nikoliv balony. Tomu ale odporuje vyjádření lídra demokratické většiny v Senátu Chucka Schumera, podle nějž právě o balony šlo.

Čínský balon se od ostatních objektů lišil

K poslednímu objektu sestřelenému v neděli nad Huronským jezerem u hranic mezi USA a Kanadou VanHerck řekl, že podle vyhodnocení expertů nepředstavoval fyzické ohrožení, ale jde stále o neznámý objekt, jenž po sestřelu pravděpodobně dopadl do kanadských vod. VanHerck se domnívá, že jde o vůbec první akci jeho velitelství proti létajícímu objektu.

K balonu sestřelenému čtvrtého února Melissa Daltonová z ministerstva obrany prohlásila, že USA už o něm hovořily s Pekingem. Čína přitom několik dní žádosti o dialog odmítala. K posledním sestřelům objektů Pentagon poznamenal, že nic nenasvědčuje vetřelcům z vesmíru „nebo mimozemské aktivitě“. Určování objektů k sestřelení se podle Daltonové děje případ od případu.

Studio ČT24: Richard Klíma o neznámých objektech nad USA a Kanadou (zdroj: ČT24)

Zástupkyně Pentagonu rovněž potvrdila, že čínský špionážní balon se lišil od ostatních objektů. Podle Bílého domu byl výrazně větší.

Americký list The New York Times vysvětluje, že po incidentu s čínským špionážním balonem jsou americké a kanadské letectvo obzvláště obezřetná při zkoumání oblohy. NORAD přenastavil radary, aby byly citlivější, a některé objekty, které by v minulosti úřady ignorovaly, nyní vzbuzují pozornost.