Tři americká letadla hlásila kontakt s UFO. Poslechněte si jejich komunikaci s dispečery

Piloti nejméně tří různých letadel se minulý měsíc setkali nad Novým Mexikem s neidentifikovatelným létajícím tělesem. Webu The Drive se podařilo získat zvukové nahrávky mezi piloty a letovou kontrolou z 24. února 2018.

Hlášení začala kolem půl čtvrté v noci – letové kontrole v Albuquerque přišlo několik hlášení z letadel směřujících na jih, že nad nimi něco ve výšce asi 12 000 metrů proletělo. Piloti všech tří letadel v té době letěli nad pouští Sonora podél hranice Nového Mexika.

Právě tato oblast je plná míst spojených s ufologií – například zde, v Rosswellu, roku 1947 měli přistát mimozemšťané, ve skutečnosti se jednalo o pád meteorologického balonu.

Konverzace pilotů a dispečerů o UFO (zdroj: ČT24)

První zpráva přišla z letadla Learjet N71PG, jehož pilot se dotázal letecké kontroly, jestli nad ním nemohlo proletět jiné letadlo. Kontrola reagovala, že ne – na to pak pilot odpověděl: „Ale proletělo.“ Jiný neidentifikovaný pilot na stejné frekvenci řekl: „UFO.“ 

Albuquerqueská letová kontrola pak požádala piloty nedalekého letu 1095 American Airlines, aby vyhlíželi, jestli se něco nepohybuje nad jejich letovou hladinou. Ti reagovali nevěřícím tónem: „Jestli nad námi něco neproletí?“ „Potvrzujeme. Máme letadlo před vámi na 37 (tisících stopách, tedy asi 11 000 metrů), které hlásilo, že nad ním něco přelétává - a my na radarech nic nemáme. Prosím, dejte mi vědět, pokud by nad vámi něco přeletělo.“

Těleso, které radar neviděl

Pilot Learjetu se pak zapojil slovy: „Nevím, co to bylo. Nebylo to letadlo, ale bylo to… letělo to opačným směrem.“ Už za minutu reagoval původně skeptický pilot American Airlines: „Jo, něco nad námi právě proletělo jako – já nevím, co to je, nebylo to letadlo. Bylo to nejmíň dva až tři tisíce stop nad námi. Jo, proletělo to přímo nad námi.“

Letová kontrola si následně u pilota American Airlines ověřila, jestli bylo těleso v pohybu, anebo se jen vznášelo. Na to reagoval pilot nedalekého airbusu: „Nedokázal jsem poznat, jestli to byl balon, nebo ne, ale hodně z toho zářilo světlo, anebo se od toho světlo hodně odráželo. Bylo to několik tisíc stop nad námi a letělo to opačným směrem.“ Do debaty se pak zapojil neidentifikovaný pilot s dotazem, zda by se nemohlo jednat o balon od Google, což pilot American Airlines vyvrátil.

Bizarní šestiminutovou komunikaci posléze potvrdila i americká agentura FAA, která v úloze státního leteckého úřadu má pravomoc regulovat a dohlížet na všechny aspekty civilní letecké dopravy nad územím USA.

Neidentifikovatelný předmět loni aktivoval i stíhačky

Nebylo to poprvé, co USA musely zareagovat na neidentifikovaný létající objekt (UFO) ve vlastním vzdušném prostoru. Na podzim roku 2017 se odehrál podobný incident, kdy k němu dokonce muselo být aktivováno několik stíhaček F-15.

Ve středu 28. března FAA oficiálně únorový incident potvrdila. „Nemáme k tomu žádný další komentář. Kromě krátké konverzace mezi dvěma letadly nebyl dispečer schopen potvrdit, že by v oblasti bylo nějaké další letadlo,“ uvedla mluvčí Lynn Lunsfordová. „Spolupracujeme úzce s řadou jiných agentur a staráme se o bezpečnost civilních i vojenských letadel v této oblasti každý den – včetně meteorologických balonů.“

Termínem UFO se označuje jakýkoliv neidentifikovaný objekt, který se ve vzduchu pohybuje. Přestože se klasická věda tomuto tématu téměř nevěnuje, údaje o UFO se dají vyčíst zejména z hlášení armád - pokud jsou veřejná. Z nich vyplývá, že jen asi 5 až 10 procent hlášení takových objektů zůstane nevysvětleno, většinou se jedná o meteorologické balony, oblaka nebo přirozená vesmírná tělesa, mnohdy i o letadla s původem na Zemi.