KLDR k nám poslala 600 balonů s odpadky, tvrdí Soul. Zváží vysílání propagandy přes hranice

Severní Korea v noci na neděli vyslala do Jižní Koreje zhruba 600 balonů s odpadky, oznámila jihokorejská armáda. KLDR již ve středu poslala na svého jižního souseda stovky balonů s odpadky a hnojem, což označila za upřímný dárek. Soul označil krok Pchjongjangu za nebezpečný a ubohý.

Pytle s odpadky obsahující plasty, papír a cigaretové nedopalky byly nalezeny v různých částech jihokorejského hlavního města Soulu mezi sobotní 13. hodinou až nedělní třetí hodinou ranní středoevropského času.

Jihokorejská armáda doplnila, že monitorovala místa, odkud byly balony vyslány, a následně je vyzvedla v místech, kde dopadly. Dříve armáda veřejnost vyzvala, aby se balonů nedotýkala a hlásila je úřadům.

V neděli bude podle jihokorejské agentury Jonhap zasedat jihokorejská bezpečnostní rada, aby rozhodla, zda znovu začít prostřednictvím reproduktorů vysílat propagandu přes hranici, což přestala dělat po summitu se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v roce 2018.

V neděli vydal náměstek severokorejského ministra obrany prohlášení, v němž varoval, že v reakci na létání „špinavých věcí“ do KLDR budou do Jižní Koreje zaslány „hromady odpadkového papíru a špíny“.

Narážel tak zřejmě na to, že také z Jižní Koreje často nad tu Severní létají balony. Většinou je vysílají aktivisté a nesou letáčky kritické k Pchjongjangu, informace o demokratické společnosti a v některých případech i paměťové disky s jihokorejskou hudbou.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoli podpisem mírové smlouvy.