Jižní Korea čeká hlavní nápor tajfunu, přerušila část dopravy i průmyslu

Japonsko a Jižní Korea se vypořádávají s tajfunem Khanun. Země kvůli němu částečně zastavily leteckou i železniční dopravu a některé firmy přerušily výrobu. Korea vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti, nejhorší počasí čeká během čtvrtka. Na Japonsko míří nová bouře.

Ráno se bouře nacházela v moři jižně od Kjúšú, hlavního jihozápadního japonského ostrova vzdáleného asi 860 km od Tokia, poté, co způsobila spoušť v jihozápadní oblasti Okinawy. Udržuje si svou sílu a pohybuje se neobvykle pomalou rychlostí deseti kilometrů v hodině, což znamená, že vítr a déšť budou přetrvávat delší dobu.

Podle Japonské meteorologické agentury (JMA) byly oblasti na ostrově Kjúšú během uplynulého týdne zaplaveny srážkami v hodnotě celého měsíce.

Kvůli varování před silným deštěm a silným větrem pro mnoho oblastí jižního a západního Japonska pozastavili výrobci automobilů část výroby. Premiér Fumio Kišida zrušil svou účast na středeční ceremonii u příležitosti výročí svržení atomové bomby na Nagasaki na ostrově Kjúšú.

Jižní Korea se připravuje na nápor

Jižní Korea vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti, protože Khanun si vynutil zrušení téměř osmdesáti letů a uzavření desítek námořních tras a silnic, uvedlo ministerstvo vnitra. Prezident Yoon Suk Yeol nařídil úřadům, aby zabránily dalším škodám zejména v regionech zasažených minulý měsíc přívalovými dešti.

V Tichém oceánu jižně od Japonska vznikla další bouře jménem Lan, podle předpovědí bude při svém postupu na sever sílit a možná zasáhne Tokio počátkem příštího týdne, uvedla agentura JMA.

Obě bouře přicházejí na začátku Obonu, vrcholného období letních prázdnin v Japonsku, kdy mnoho lidí opouští velká města a vydává se do svých rodných měst.

Další oblasti Jižní Asie, zejména Čína, se vyrovnávají s následky tajfunu Doksuri. Způsobil záplavy, ve kterých podle agentury DPA utonulo 33 lidí. Přinesl největší srážky za 140 let vedení záznamů. Kromě Pekingu byla obzvláště těžce zasažena sousední provincie Che-pej, kde rovněž zemřelo v důsledku záplav několik desítek lidí.