Jižní Karolína schválila zákaz potratů po přibližně šestém týdnu

Zákonodárci v americkém státě Jižní Karolína v úterý schválili zákaz potratů od okamžiku, kdy je možné zachytit srdeční aktivitu plodu, tedy zhruba po šestém týdnu těhotenství. Návrh byl poslán ke schválení guvernérovi Henrymu McMasterovi, který již dříve slíbil, že ho podepíše. Potraty nyní zakazují nebo je výrazně omezují zákony ve většině států amerického Jihu. Jedním z posledních států v oblasti s poměrně vstřícným přístupem k potratům je Virginie, podotkla agentura AP.

Mnoho amerických států zpřísnilo zákony upravující potraty poté, co americký nejvyšší soud loni zrušil verdikt v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973 a tím také ústavní ochranu práva na potrat. Umožnil tak jednotlivým státům USA zakazovat umělé ukončení těhotenství.

Proti zákazu potratů od šestého týdne těhotenství v senátu Jižní Karolíny v úterý hlasovala pouze pětice senátorek, které jsou jedinými ženami v 46členném sboru. Tři z nich jsou republikánky, jedna demokratka a jedna bez stranické příslušnosti. Pětici, která je známá také pod přezdívkou „sesterské senátorky“, tleskaly u vchodu do senátu desítky stoupenců práva na potrat. Všech pět jich mělo odznaky s nápisem „zvolte více žen“.

Zákaz potratů, který odsouhlasili zákonodárci v Jižní Karolíně, obsahuje několik výjimek. Vztahují se na případy, kdy je v ohrožení zdraví nebo život matky nebo kdy má plod „život ohrožující anomálie“. Potraty mají být také umožněny do dvanáctého týdne v případě znásilnění.

Minulý týden schválila zákaz potratů po dvanáctém týdnu Severní Karolína. Dosud byla v tomto státě nejzazší hranice pro přerušení těhotenství dvacet týdnů.