Severní Karolína výrazně omezí potraty. Možné budou do 12. týdne, schválili zákonodárci

Republikány ovládaný zákonodárný sbor v Severní Karolíně schválil návrh zákona, který zpřísňuje pravidla potratů v tomto americkém státě. Interrupci bude napříště možné provádět pouze do 12. týdne těhotenství, dosud to bylo do 20. týdne. Informovala o tom agentura Reuters.

Hlasy republikánských zákonodárců schválila zákon ve středu státní Sněmovna reprezentantů a po ní ve čtvrtek také Senát. Ohlášené veto demokratického guvernéra Roye Coopera může republikánská většina v obou komorách parlamentu Severní Karolíny přehlasovat.

Pokud bude zákon definitivně schválen, zúží se tím možnosti ženám, které do Severní Karolíny přijíždějí na potrat z okolních konzervativních jižanských států. Ty tento zákrok zakázaly nebo přísně omezily poté, co americký nejvyšší soud loni po téměř padesáti letech změnil výklad ústavy a umožnil jednotlivým státům USA zakazovat umělé ukončení těhotenství.

Od té doby zavedlo 12 amerických států úplný zákaz potratů. Mnoho dalších pak zakazuje interrupce po určitém týdnu těhotenství. Naposledy floridský guvernér Ron DeSantis 13. dubna podepsal zákon zakazující většinu potratů po šestém týdnu těhotenství.

Nejvyšší soud letos v dubnu ponechal v platnosti registraci potratových pilulek, a tudíž i možnost jejich používání na území celé země. Vyhověl tak žádosti americké vlády a farmaceutické firmy Danco Laboratories o zásah proti rozhodnutí nižšího soudu v Texasu, který prodej pilulky v podstatě zakázal. Pro nejvyšší soud se jednalo o první významné rozhodnutí ohledně přístupu k interrupci od června loňského roku.

Web Politico v nedávné analýze podotkl, že průzkumy veřejného mínění ukazují posun vnímání potratů v americké společnosti. V 90. letech minulého století byla v této otázce rozdělená asi „50 na 50“, dnes by však podle zhruba 60 procent Američanů měly být interrupce vždy nebo ve většině případů legální, zatímco jen o něco více než třetina voličů se v průzkumech vyslovuje pro výrazné restrikce nebo úplný zákaz.