Je velký úspěch, že jsme zimu zvládli bez Ruska, soudí Bartuška

Perebyjnis, Bartuška a Niedermayer hovořili o summitu EU a zelené Evropě (zdroj: ČT24)

Je velkým úspěchem Evropské unie, že se tuto zimu dokázala obejít bez Ruska, uvedl v pořadu Události, komentáře zvláštní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti ministerstva zahraničí Václav Bartuška. Čeká, že poroste podíl obnovitelných zdrojů, s čímž souhlasil i europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku Jevhen Perebyjnis pak hovořil o tom, že Ukrajina chystá poválečnou obnovu své země a mnohé objekty pak budou modernizované a „zelené“.

Bartuška v pořadu zdůraznil, že do České republiky nepřichází od srpna minulého roku žádný ruský plyn, stejně jako do Německa či Francie. A zimu končíme se zásobníky naplněnými na 51 procent. 

Připomněl, že ruská víra, že se Evropa neobejde bez ruského plynu a ropy, byla přitom neochvějná. V Evropě samotné byly sice velké obavy, jak to zvládne, ale až se budou za deset patnáct let psát její dějiny, tak to bude označeno jako pozoruhodný okamžik, že to zvládla, domnívá se Bartuška. Dodal však, že nás ještě čekají dvě složité zimy. „Ještě nějaký čas situace jednoduchá nebude.“

Za další z pozoruhodných trendů považuje to, jak se stát za poslední rok vrátil do energetiky – například v podobě znárodňování francouzské společnosti EDF či v tom, že Evropská unie poskytuje větší míru volnosti státům v pomoci jejich ekonomikám. Konkrétně s cenami pro chudší obyvatele či pro firmy.  

Perebyjnis: Plán obnovy počítá se „zelenou“ modernizací řady ukrajinských objektů

Niedermayer zmínil, že jedno z velkých témat právě probíhajícího summitu Evropské unie je podpora evropského průmyslu na cestě k dekarbonizaci. Soudí, že válka na Ukrajině přispěla k obrovské podpoře obnovitelných zdrojů a zelené transformaci ekonomik EU, včetně zbavení se závislosti na Rusku. 

Kyjev také sleduje téma zelené evropské ekonomiky, podotkl Perebyjnis. S tím, jak Ukrajina směřuje do EU, snaží se splnit všechny podmínky, řekl. „Bojujeme a zároveň uskutečňujeme reformy.“ Ukrajinský plán obnovy například počítá i s modernizací mnoha objektů, aby byly „zelené“.