„Je to příběh o obchodu se sexem.“ Údajná oběť prince Andrewa popsala detaily jejich setkání

Horizont ČT24: Údajná oběť prince Andrewa popsala detaily jejich setkání (zdroj: ČT24)

V britské televizi v pondělí večer vystoupila Američanka Virginia Giuffreová, která tvrdí, že byla jako náctiletá donucena k sexu s britským princem Andrewem. Veřejnost vyzvala, aby takové chování netolerovala a pomohla jí domoci se spravedlnosti.

Giuffreová tvrdí, že byla obětí obchodu se sexem a s princem měla pohlavní styk z donucení třikrát, z toho jednou v Londýně. Mělo se tak stát na pokyn Ghislaine Maxwellové, blízké přítelkyně amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, který před svou sebevraždou v srpnu čelil obviněním z rozsáhlého sexuálního zneužívání a s nímž se princ stýkal.

„Řekl ‚díky‘ a odešel. Seděla jsem na posteli, v šoku, zahanbená. Cítila jsem se zneužitá. Musela jsem se zvednout a osprchovat se. Den na to mi Ghislane sdělila, že jsem odvedla dobrou práci,“ popsala Giuffreová v pořadu BBC Panorama, který byl jejím prvním rozhovorem pro britskou televizi.

„Není to jen nějaká nechutná sexuální historka. Je to příběh o obchodu se sexem, o zneužití a jednom ze členů vaší královské rodiny,“ dodala.

Byl jsem na pizze, říká princ

Sám princ Andrew, který je třetím potomkem královny Alžběty II., nedávno v televizním interview jakoukoli schůzku s Giuffreovou popřel. „Vůbec si nepamatuji, že bych tuto ženu kdy potkal,“ uvedl v rozhovoru s BBC, v němž se v souvislosti se sexuálním skandálem poprvé vystavil přímým otázkám. Vzápětí se na hlavu prince snesla lavina kritiky a jeho vystoupení začalo být označováno za PR katastrofu.

Princ totiž například uvedl, že nemohl mít pohlavní styk s Giuffreovou 10. března 2001 v Londýně, protože si přesně pamatuje, že byl ten den před osmnácti lety se svou dcerou v Pizza Expressu ve Wokingu. Přesné datum si prý pamatuje proto, že návštěva zmíněného podniku byla pro něj „velmi neobvyklou věcí“.

Podobně neobvyklá byla jeho reakce na to, že Giuffreová v detailní výpovědi uvedla, že se tehdy princ Andrew silně potil. Vévoda v této části spatřuje další rozpor. Po válce o Falklandy, ve které byl postřelen, se prý totiž prakticky potit přestal. „Ten stav bych popsal jako předávkování adrenalinem… Od té chvíle nebylo prakticky možné, abych se zpotil,“ poznamenal.

Americké úřady zatím podle agentury AP neuvedly, zda prince vyšetřují. Britská policie se obviněním nyní pětatřicetileté Giuffreové, dříve Robertsové, které obžalobu na princovu adresu vznesla v roce 2015, zabývala, ale oficiální vyšetřování zahájeno nebylo. 

Devětapadesátiletý princ sice vinu odmítá, nicméně kvůli svým stykům s Epsteinem se už stáhl z veřejného života.

  • Princ Andrew Albert Christian Edward, vévoda z Yorku a druhý nejstarší syn královny Alžběty II., se narodil 19. února 1960. Veterán z falklandské války a důstojník britského námořnictva odešel v roce 2001 do vojenského důchodu.
  • Větší část svého manželství se Sarah Fergusonovou, kterou si vzal 23. července 1986, údajně strávil ve službě. „Fergie“ špatně snášela princovu nepřítomnost. V roce 1992 začali žít odděleně a o čtyři roky později se rozvedli. Se svou bývalou ženou, s níž má dvě dcery (princezny Beatrici a Eugenii), udržuje princ Andrew přátelský vztah.