„Krize v paláci“. Aféra kolem prince Andrewa královskou rodinu těžce poškodila, píší britská média

Události: Aféra kolem prince Andrewa rezonuje Británií (zdroj: ČT24)

Britská média v reakci na středeční oznámení prince Andrewa, že se na dohlednou dobu stahuje z veřejného života, píší na titulních stranách o krizi v královském paláci. Podle britských listů aféra kolem vévody z Yorku a jeho styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který před svou smrtí čelil obvinění z rozsáhlého sexuálního zneužívání, těžce poškodila obraz britské královské rodiny.

Informace o Andrewově odchodu z veřejného života ve čtvrtek dominovala titulním stranám britského tisku. Stejně jako v předchozích několika dnech aféra v královské rodině zastínila politická témata včetně brexitu a nadcházejících parlamentních voleb.

List The Daily Telegraph napsal, že Andrewovi nařídila ústup do ústraní přímo jeho matka, královna Alžběta II. Nyní je podle něj vévoda z Yorku připraven podat svědectví americkým vyšetřovatelům. Bulvár Daily Mirror označuje zprávu o princově odchodu z veřejného života za „bombu“.

Deník „i“, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent, píše o „krizi v paláci“. Podle něj je odchod prince Andrewa z veřejného života definitivní.

Bulvár Daily Express píše, že aféra královskou rodinu těžce poškodila. Královna podle něj donutila Andrewa k odchodu, aby zabránila „dalšímu poškození monarchie“. „Nikdo si nemůže myslet, že to udělal z vlastní svobodné vůle,“ myslí si také královský životopisec Robert Lacey, kterého citují The Times. Bulvární list Daily Mail píše o „královské krizi“ a prince Andrewa označuje za „vyděděnce“.

Levicový The Guardian se jako jeden z mála vedle Andrewovy aféry věnuje na titulní straně i předvolební situaci a informuje o plánu labouristů na investice do bydlení. 

Vévoda z Yorku čelí kritice kvůli stykům s finančníkem Epsteinem i obvinění, že se zapojil do sexuálního zneužívání mladistvých dívek.

Naposledy situaci rozdmýchalo svědectví ženy, která se představuje pod pseudonymem Jane Doe. Prince Andrewa vyzvala, aby konečně promluvil. „Všechny informace týkající se tohoto případu jsou důležité. To, že je Epstein mrtvý, neznamená, že ostatní kolem něj si nezaslouží taky stanout před soudem.“ Epstein, který měl být kvůli sexuálnímu zneužívání souzen, v létě spáchal v newyorské vazbě sebevraždu. 

Sexuální otrokyně a PR katastrofa

V minulosti se opakovaně objevily snímky, na nichž Andrew figuroval spolu s Epsteinem. Některé pocházejí dokonce z doby, kdy si Epstein již odseděl svůj první trest za sexuální zneužívání. Kvůli přátelství s finančníkem byl Andrew už v roce 2011 nucen vzdát se postu zvláštního emisara britské vlády pro mezinárodní vztahy.

Jedna z obětí zneužívání Virginia Giuffreová u soudu s Epsteinem uvedla, že byla donucena k sexu s ním a s dalšími vlivnými muži, včetně prince Andrewa. Její setkání s princem se údajně odehrála v Londýně, New Yorku a na soukromém ostrově v Karibiku v letech 1999 a 2002, kdy ji Epstein „držel jako sexuální otrokyni“.

„Vůbec si nepamatuji, že bych tuto ženu kdy potkal,“ uvedl nyní 59letý Andrew v rozhovoru s BBC, v němž se v souvislosti se sexuálním skandálem poprvé vystavil přímým otázkám. Po rozhovoru se na hlavu prince snesla lavina kritiky a jeho vystoupení začalo být označováno za PR katastrofu.

Princ totiž například uvedl, že nemohl mít pohlavní styk s Giuffreovou 10. března 2001 v Londýně, protože si přesně pamatuje, že byl ten den před osmnácti lety se svou dcerou v Pizza Expressu ve Wokingu. Přesné datum si prý pamatuje proto, že návštěva zmíněného podniku byla pro něj „velmi neobvyklou věcí“.

Podobně neobvyklá byla jeho reakce na to, že Giuffreová v detailní výpovědi uvedla, že se tehdy princ Andrew silně potil. Vévoda v této části spatřuje další rozpor. Po válce o Falklandy, ve které byl postřelen, se prý totiž prakticky potit přestal. „Ten stav bych popsal jako předávkování adrenalinem… Od té chvíle nebylo prakticky možné, abych se zpotil,“ poznamenal.

  • Princ Andrew Albert Christian Edward, vévoda z Yorku a druhý nejstarší syn královny Alžběty II., se narodil 19. února 1960. Veterán z falklandské války a důstojník britského námořnictva odešel v roce 2001 do vojenského důchodu.
  • Větší část svého manželství se Sarah Fergusonovou, kterou si vzal 23. července 1986, údajně strávil ve službě. „Fergie“ špatně snášela princovu nepřítomnost. V roce 1992 začali žít odděleně a o čtyři roky později se rozvedli. Se svou bývalou ženou, s níž má dvě dcery (princezny Beatrici a Eugenii), udržuje princ Andrew přátelský vztah.

Již v létě druhý nejstarší syn královny Alžběty II. vydal prohlášení, v němž se ohradil proti tomu, že by měl cokoliv společného se sexuálním zneužíváním mladých dívek, z nějž byl Epstein obviněn. Později se za své přátelství s Epsteinem omluvil. 

Právní zástupkyně některých z údajných obětí Jeffreyho Epsteina Gloria Allredová ve čtvrtek vyzvala Andrewa, aby nečekal na výzvu a „bez jakýchkoli podmínek a odkladů“ sám kontaktoval americké úřady a poskytl informace v Epsteinově případu.

Kdo byl Epstein?

Americký miliardář se dostal do hledáčku policie v roce 2005, kdy vyšetřovatelé prověřovali tvrzení, že ve svém floridském sídle zneužíval mladistvé dívky. To tehdy odmítl s tím, že všechny jeho milostné schůzky byly po vzájemné domluvě a že předpokládal, že všechny dívky byly zletilé. Podle vyšetřovatelů ale bylo těm nejmladším 14 let.

Finančník se nakonec dohodl s prokuraturou a soud ho v roce 2008 poslal na 18 měsíců do vězení. Z trestu si odpykal 13 měsíců, ve vězení navíc prakticky trávil jen noci, protože mu soud dovolil docházet šestkrát týdně do kanceláře pracovat. Proti této dohodě se ohradily zneužívané dívky, které ji soudně napadly. Soud na Floridě později rozhodl, že dohoda byla protizákonná, ale ministerstvo spravedlnosti i tak nevidělo důvod ji rušit.

Epstein si do svých rezidencí na Floridě a v New Yorku zval dívky například kvůli placeným masážím, poté je ale zneužíval. Podle prokuratury si vybudoval síť, díky které si zajistil přístup k mladým dívkám. Agentura Bloomberg napsala, že využíval i své zaměstnance, aby mu dívky odváželi domů.

„Epstein záměrně vyhledával nezletilé a věděl, že mnohým z jeho obětí bylo ve skutečnosti méně než 18 let, a to i proto, že nezletilé oběti mu samy o svém věku řekly,“ stálo v obvinění. Podle obvinění také některým zneužívaným dívkám platil za to, aby mu samy sehnaly další oběti.

S Epsteinem se přátelili Clinton i Trump

Epstein v minulosti vlastnil letoun Boeing 727, kterému se kvůli miliardářovým obviněním říkalo Lolita Express. Na lety si často zval hosty, mimo jiné i někdejšího demokratického prezidenta Billa Clintona, který s ním podle televize Fox News cestoval nejméně 26krát.

Také současný republikánský prezident Donald Trump během své kandidatury v roce 2016 čelil kritice, že se s Epsteinem přátelil. Trumpův právní zástupce Alan Garten to tehdy odmítl a prohlásil, že Trump a Epstein žádní kamarádi nebyli. V roce 2002 ale současný americký prezident v rozhovoru s magazínem New York prohlásil, že Epsteina zná 15 let a že je to báječný člověk. „Je s ním hodně legrace. Také se říká, že má rád krásné ženy jako já,“ řekl tehdy Trump s odkazem na to, že tyto ženy jsou mladé.

Epsteinovy oběti mezitím v USA dál usilují o finanční odškodnění. „(Moje klientky) taky chtějí dostat odpovědi, zjistit, kdo pomáhal Jeffreymu Epsteinovi, kdo věděl, co dělal, a umožnil mu to. Kdo se podílel na jeho sexuálních zločinech. A princ Andrew je právě z toho nařčený,“ říká právnička Lisa Bloomová. Správci Epsteinovy pozůstalosti chtějí založit fond pro oběti zneužívání. Finančník totiž svůj majetek nikomu neodkázal.

Citlivá kauza ale vyvolává i další otázky zejména ohledně Epsteinovy smrti. Sama „Jane Doe“ měla na tiskové konferenci náramek s nápisem „Epstein se nezabil“. Vyšetřovatelé ovšem dál tvrdí, že miliardář v cele spáchal sebevraždu. Dva z dozorců, kteří na něj měli dohlížet, jsou ale vyšetřováni kvůli falšování dokumentů, ve kterých tvrdili, že vězně v den úmrtí v půlhodinových intervalech kontrolovali. Podle záznamů z bezpečnostních kamer kolem Epsteinovy cely vůbec neprošli.