Izraelské síly v Nábulusu zabily dva Palestince podezřelé z útoku

Dva Palestinci přišli v pátek o život při střetech s izraelskými silami v Nábulusu na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvedl podle listu The Jerusalem Post palestinský Červený půlměsíc. Další dva Palestinci podle něj byli zraněni. Izraelská armáda podle agentury Reuters informovala, že dva palestinští útočníci byli zabiti při přestřelce.

Video informující o ozbrojených střetech ve městě koluje na sociálních sítích. Na záběrech pořízených z horních pater budovy se ozývá střelba.

Při razii izraelské armády byli podle palestinských zdrojů zatčeni tři lidé. Podle listu The Jerusalem Post byli dva zabití Palestinci zapojeni do středečního střeleckého útoku nedaleko Nábulusu. Útočníci tam stříleli z jedoucího auta na policejní vůz, nikdo ale nebyl zraněn.

Izraelská armáda konstatovala, že „oba teroristé byli zabiti po přestřelce“. Podle ní tento týden stříleli na policejní vozidlo. The Jerusalem Post píše, že při páteční přestřelce nebyl zraněn žádný z příslušníků izraelských bezpečnostních sil.

Propukly střety s obyvateli

Palestinská agentura WAFA napsala, že izraelská policie dům, kde se dvojice Palestinců skrývala, obklíčila a následně muže „popravila“. Podle agentury poté propukly střety s místními obyvateli.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu při válce v roce 1967. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu. V uplynulém roce Izrael na Západním břehu Jordánu znásobil razie v reakci na řadu palestinských útoků uvnitř Izraele.

Tento týden Izrael v regionu provedl jednu z největších razií za poslední roky. Vojenská operace v palestinském uprchlickém táboře ve městě Džanín začala v noci na pondělí a podle Izraele měla za cíl narušit tamní „teroristickou infrastrukturu“. Při akci zahynulo dvanáct Palestinců, včetně radikálů, a izraelský voják.