Izraelská vláda zakázala televizi al-Džazíra

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě al-Džazíra v zemi. Ta krátce nato přestala být v Izraeli dostupná. Hlavní izraelský poskytovatel kabelové televize zastavil vysílání kanálu s odkazem na vládní zákaz. Policie poté podnikla razii v jeruzalémském hotelovém pokoji, který stanice používá jako svou kancelář.

Hlavní izraelský poskytovatel satelitní a kabelové televize dnes odpoledne vypnul vysílání al-Džazíry v angličtině i v arabštině. „V souladu s rozhodnutím vlády bylo vysílání al-Džazíry v Izraeli zastaveno,“ objevilo se na obrazovkách. V Izraeli podle AFP zatím zůstaly v provozu webové stránky kanálu v arabštině a v angličtině a stanici bylo možné stále sledovat živě na YouTube v obou jazycích.

Na videozáznamu, který zveřejnil list The Times of Israel (Tol), bylo vidět, jak policisté v civilu krátce po zákazu vysílání provedli razii v kanceláři stanice. V pokoji demontovali kamerové vybavení, aby ho mohli zabavit. Zdroj al-Džazíry uvedl, že se hotel nacházel ve východním Jeruzalémě.

Dlouhodobý spor

Rozhodnutí kabinetu Benjamina Netanjahua předcházelo v izraelském parlamentu schválení zákona, který umožňuje uzavření zahraničních vysílacích stanic považovaných za hrozbu pro národní bezpečnost v době války Izraele proti hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

Rozhodnutí je vystupňováním dlouhodobého sporu mezi Izraelem a al-Džazírou, upozornila agentura AP. Izrael má s televizní stanicí dlouhodobě problematické vztahy a obviňuje ji, že je proti Izraeli zaujatá. Stanice zase kritizuje izraelský přístup, vztahy se vyhrotily v květnu 2022 po zabití novinářky Šírín abú Aklahové.

Hrozí také zvýšení napětí s Katarem, který stanici vlastní, a to v době, kdy katarská vláda hraje důležitou roli v jednáních o zastavení války v Pásmu Gazy.

Al-Džazíra je jedním z mála zahraničních médií, které zůstalo v Gaze od začátku války. Vysílala krvavé scény leteckých útoků a přeplněných nemocnic a obviňovala Izrael z masakrů. Izrael zas obviňuje televizi ze spolupráce s Hamásem.

Al-Džazíra má sídlo v Dauhá a financuje ji katarská vláda. Zatímco anglické vysílání televize se mnohdy podobá programům jiných velkých stanic, arabská odnož často zveřejňuje doslovná videoprohlášení Hamásu a dalších militantních skupin v regionu. Podobnou kritiku jako od Izraele si al-Džazíra vyslechla i od Spojených států v době okupace Iráku po invazi v roce 2003.